Nieuws/Financieel
2203981
Financieel

Column: Steun AEX op 550,40 wankelt

De herstelbeweging in de afgelopen dagen is tot op heden zeer beperkt gebleven. Er werd een top gevormd bij 559 waarna gisteren alweer de druk op de belangrijke steun van 550,40 werd opgevoerd.

Visie technische analyse:

De AEX noteert inmiddels drie handelsdagen onder het 50-daags gemiddelde. We moeten terug naar begin april om een indexstand onder dit gemiddelde te zien. Op 5 april brak de AEX opwaarts door zowel de dubbele (en destijds lagere) top van 541 en het 50-daags gemiddelde. Dit gemiddelde was toen nog dalend. In de periode hierna zette de AEX zijn opgaande kortetermijntrend krachtig door tot de recente test eind mei van de eerdere jaartop bij 572,80. Buiten het feit dat de AEX weer onder dit gemiddelde noteert, zien we het 50-daags gemiddelde ook weer gestaag neerwaarts draaien.

Verder zien we het 200-daags gemiddelde nog steeds krachtig oplopen. De ruimte tussen deze gemiddelden zal hierdoor kleiner gaan worden. Mijn voorkeursscenario voor de komende periode is een verdere voortzetting van de correctieve fase in het middellange termijnbeeld. Dit zou betekenen dat in de komende maand de kans op een nieuwe dead cross tussen het 50-daags en 200-daags gemiddelde weer groter wordt. De AEX bevindt zich momenteel in een groot topvormingsproces, zowel in het korte- evenals het middellangetermijnbeeld. Dit proces zal de volgende fase opstarten zodra de AEX structureel op slotbasis onder de steun van 550,40 terecht komt. Deze steun is tijdens het consolidatieproces in april ontstaan en werd in de afgelopen weken meerdere keren getest. Hieronder wordt een toppatroon afgerond met een te berekenen koersdoel dat bij 528 ligt.

Negatieve situatie internationale aandelenmarkten

Ondanks dat enkele krachtige indices veel media-aandacht krijgen, zoals de Nasdaq 100, zien we in de meeste indices nog steeds een groot topvormingsproces. Europese indices als de DAX en de STOXX Europe 600 hebben hun eerdere jaartoppen niet meer bereikt en waren de afgelopen weken bezig met de vorming van een volgende belangrijke lagere top. Ook zagen we daar al de neerwaartse afronding van de herstelbeweging sinds eind maart. De HangSeng China Enterprises Index heeft de afgelopen periode weinig herstel laten zien en brak in de afgelopen dagen door zijn langere stijgende bodemlijn. De correctieve beweging staat momenteel al op ruim 15% vanaf de jaartop. De Braziliaanse Bovespa brak recent ook door zijn langere stijgende bodemlijn. De S&P 500 wist ook niet bij zijn jaartop te komen en vormde de afgelopen periode een grote stijgende wig die gisteren neerwaarts werd gebroken. Om een krachtige neerwaartse vervolgbeweging in te zetten, is het belangrijk dat hij nog wel zijn stijgende langere bodemlijn weet te breken.

De technische situatie in veel aandelenindices laat dus nog steeds zien dat we bezig zijn met een groot topvormingsproces sinds begin dit jaar. Ik vergelijk dit geregeld met de situatie in 2015 waar we ook de vorming van een dubbele top in de AEX zagen met een tussentijdse forsere correctie. De tijdsspanne tussen deze toppen was toen ook ongeveer 5 maanden, waarna een forse correctieve beweging werd gestart van ongeveer 25% daling. Het belangrijkste wapenfeit voor de start van een langere correctieve fase trad begin dit jaar op. Na een blow-off fase in de eerste drie weken van januari werd de sinds begin 2016 stijgende bodemlijn neerwaarts gebroken. Dit zorgde toen voor een vrije val tot aan de 516 punten (10% daling). De recente hertest van de jaartop na een krachtige opgaande kortetermijnbeweging in april en mei betekende ook bijna een terugtest van deze voormalige stijgende bodemlijn. Verder zagen we ook de vorming van een bearish engulfing op de maandgrafiek bij de 1e jaartop waarna recent een shooting star op de maandgrafiek en een dark cloud cover op de weekgrafiek werden geplaatst bij de 2e jaartop.

Wanneer breekt de steun bij 550,40?

De seinen staan op rood voor de komende periode. Ik verwacht een voortzetting van de correctieve fase in de 2e helft van 2018 waarbij ik een beweging tot onder de drievoudige steunzone van 516 – 517 nog steeds kansrijk acht. Ik het kortetermijnbeeld moet de AEX eerst de 550,40 neerwaarts breken. Zolang dat niet gebeurt, blijft een hertest van de dubbele jaartop nog steeds mogelijk. Ik acht deze kans echter beperkt. We zien nu een patroon van lagere toppen ontstaan. Deze toppen zijn te vinden bij 572,80, de recente 569,20 en deze week bij 559. Weerstand in het kortetermijnbeeld is nu te vinden bij het 50-daags gemiddelde van 558,70 en de deze week gevormde top bij 559.

Daarboven ligt nog kleine openstaande neerwaartse gap tussen 561,40 en 561,70 en de oude bekende 564. Het is echter wachten op een neerwaartse doorbraak onder de belangrijke steun van 550,40. Vorige week werd deze bodem met een intraday-bodem bij 551,70 bijna bereikt. Gisteren werd al een intraday-bodem geplaatst bij 551,15 waarmee deze steun bij 550,40 opnieuw bijna werd getest. Zodra de 550,40 neerwaarts breekt, wordt de volgende fase in de dalende trend gestart waarna een neerwaartse versnelling kan optreden. Eerste richtpunt in het kortetermijnbeeld ligt dan bij 541 met nog tussenliggende steun bij het oplopende 200-daags gemiddelde van nu 546.