Nieuws/Financieel
2204207
Financieel

Airbus dreigt Groot-Brittannië verlaten

LONDEN (ANP) - De Europese vliegtuigbouwer Airbus dreigt Groot-Brittannië te verlaten als dat land zonder handelsakkoord met de EU toch uit de Europese Unie stapt. Airbus gaat volgens een verklaring ,,heel erg voorzichtig kijken naar nieuwe investeringen in het Verenigd Koninkrijk (VK) en niet langer de relaties met leveranciers en partners in het land uitbreiden''.

Britse media schrijven vrijdag dat leiders van het bedrijf in veel duidelijkere bewoordingen de Britse premier Theresa May hebben laten weten dat de onderneming de productie naar elders verplaatst als er een brexit zonder deal met Brussel komt. Dat is volgens een topman van het bedrijf, Tom Williams, ,,geen doemdenken, maar een dreigende realiteit, want een scenario zonder deal bedreigt simpelweg de toekomst van Airbus in het VK''.

Bij Airbus werken in Groot-Brittannië 14.000 mensen en de activiteiten van de onderneming zijn goed voor naar schatting 110,000 andere banen. Voor de Britse belastingdienst is Airbus goed voor bijna 2 miljard euro per jaar.