Nieuws/Financieel
2204595
Financieel

Supermarkticoon Eric Albada Jelgersma overleden

Eric Albada Jelgersma

Eric Albada Jelgersma

Eric Albada Jelgersma, de voormalige topman van supermarktkconcern Laurus, is donderdag op 79-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt het Franse wijnhuis Château Giscours, waarvan Jelgersma eigenaar was.

Eric Albada Jelgersma

Eric Albada Jelgersma

Eric Albada Jelgersma stond aan de wieg van het beursgenoteerde supermarktconcern Laurus, bekend van formules als Edah, Super de Boer en Konmar.

In 2009 werd Laurus na fatale vernieuwingsplannen van de toenmalige topman Ole van der Straaten overgenomen door het veel kleinere Jumbo.

De gefortuneerde Albada Jelgersma, zijn vermogen wordt geschat op €320 miljoen, was toen al niet meer actief in het concern. Vanaf 1996 was hij alleen nog grootaandeelhouder van Laurus.

Albeda Jelgersma raakte in 2005 verlamd, na een ernstig ongeluk op zijn zeilschip. Het was niet de enige tegenslag in het leven van Albada Jelgersma. In 1978 kwam hij in het nieuws toen zijn 10-jarige dochter ontvoerd. Zij werd ongedeerd teruggevonden en de ontvoerders werden gepakt.

Op de dag van zijn overlijden werd bekend dat een van zijn wijnhuizen, Château Giscours, een boete krijgt van €200.000 voor het toevoegen van suiker aan wijn. Deze methode, om het alcoholpercentage te verhogen, is niet toegestaan in de Franse wetgeving. De directeur van het wijnhuis, Alexander van Beek, kreeg een voorwaardelijke celstraf opgelegd, maar ging in beroep.