Nieuws/Financieel
2204691
Financieel

’Topman Veolia favoriet als ceo AF KLM’

Philippe Capron, de Franse cfo van afvalverwerker en energiebedrijf Veolia, is favoriet om de nieuwe topman van Air France KLM te worden.

Dat meldt La Tribune vrijdagochtend over Capron, die sinds 2014 cfo is bij Veolia. Volgens vier bronnen is de keuze door het bestuur zelfs al gemaakt voor deze 60-jarige bestuurder.

De keuze voor Capron als hoogste baas bij Air France KLM is opmerkelijk: Capron heeft geen ervaring in de luchtvaart, iets dat de Franse minister van Economische Zaken en de vakbonden namens het personeel wel hebben aanbevolen.

De raad van bestuur van Air France KLM komt op 25 en 26 juni bijeen en zou Capron bovenaan het lijstje hebben gezet met opvolgers van Jean-Marc Janaillac. In mei trad Janaillac af. Hij kreeg geen akkoord met zijn personeel over een cao. Sindsdien heeft een interim-bestuur de dagelijkse leiding.

Bij KLM

Interim-voorzitter van de luchtvaartgroep Anne-Marie Courderc, tevens voorzitter van de nominatiecommissie, meldde vorige week tegen L’Echos de opvolger uiterlijk op 15 juli te kunnen aankondigen.

De groep is bezig met een grote herstructurering om de verlieslatende activiteiten van Air France te verbeteren. Dat leidt tot nieuwe functies binnen het bedrijf.

La Tribune meldt dat de nieuwe ceo van Air France KLM naar verwachting ook zal toetreden tot het bestuur van KLM. Dat onderdeel heeft zich hiertegen verzet, aldus de krant zich baserend op bronnen binnen het bedrijf.

Rochet als tegenhanger

De keuze van Philippe Capron kan leiden tot een intern conflict, waarschuwen de bronnen. Een andere kandidaat die voortdurend is genoemd is Marc Rochet. Hij zette in 1999 Aerogestion op, werd in 2004 topman bij Air Caraïbes en in 2016 bekleedde hij dezelfde functie bij de eerste Franse prijsvechter Bee.

Hij gaf tijdens een recent congres aan dat de Franse luchtvaart alleen concurrerend kan worden als die stevig durft te moderniseren.