Nieuws/Financieel
2205815
Financieel

Wachten op Amerikaanse sneltrein en Duitse locomotief

Na de grillig verlopen vorige handelsweek zal de aandacht van beleggers in de nieuwe week vooral zijn gericht op cijfers die meer duidelijkheid gaan geven over de kracht van de Amerikaanse economie en de kooplust bij consumenten in de VS. Daarnaast blijft de handelsonrust bij de economische grootmachten de gemoederen in de aandelenmarkten bezighouden.

De Amerikaanse president Donald Trump gooide bij de start van de voorbije beursweek nog roet in het eten door het dreigement om China extra importheffingen op te gaan leggen. De harde woorden terug vanuit het Aziatische land deed het sentiment ook geen goed. Teeuwe Mevissen, macro-econoom bij Rabobank, benadrukt dat er min of meer al sprake is van een escalatie van het handelsconflict tussen beide economische grootmachten doordat er lange tijd in de markt van uit werd gegaan dat het handelsdispuut met een sisser zou aflopen. „Op de achtergrond zal Trump vooral de komende verkiezingen voor het Amerikaanse Congres op het oog hebben om daadkrachtig op te treden naar de achterban toe, maar het is de vraag in hoeverre consumenten in de VS straks gaan reageren op duurdere importproducten uit China en de eurozone die het voordeel van de Amerikaanse belastingenverlagingen deels teniet doen.”

De opluchting dat Griekenland een akkoord heeft bereikt met de Eurogroep om op eigen benen te kunnen staan met een extra verlichting van de schuldenlast en een financiële buffer van €15 miljard droeg aan het einde van de week bij aan een mooi herstel van de koersen. Meevallend nieuws over de economische bedrijvigheid in de eurozone wakkerde eveneens de koopbereidheid aan. Volgens Mevissen gaat het met name voor de wind bij de dienstensector in de EU die weinig last hebben van de internationale handelsbelemmeringen.

De komende handelsweek staat Amerika op macrogebied centraal. De goede economische gang van zaken dit jaar in de VS geholpen door de omvangrijke belastingverlagingen zal naar verwachting onder meer terug te zien zijn in het consumentenvertrouwen op dinsdag en de orders voor duurzame goederen op donderdag. Ook is het uitkijken naar het definitieve cijfer over de economische groei in de eerste drie maanden van het jaar.

Verder zullen de ogen zijn gericht op het vertrouwen bij Duitse ondernemers in de eigen economie dat komende maandag naar buiten komt. De impact van de verslechterde handelsverhouding met Amerika kan een rol gaan spelen in de uitkomsten van het IFO-cijfer. Daarnaast krijgen beleggers op vrijdag inzage in de kooplust van consumenten bij onze oosterburen. Er wordt een lichte daling van het sentiment onder Duitse ondernemers voorzien na het enthousiasme aan begin van dit jaar, stelt Mevissen.

Last but not least blijven beleggers nieuwe ontwikkelingen rond het verscherpte handelsconflict tussen Amerika en China scherp in de gaten houden. Mevissen houdt er rekening mee dat de handelsspanningen de komende tijd het aandelenklimaat blijven beheersen. Ook wijst hij er op dat een verdere monetaire verkrapping in de VS later dit jaar onzekerheid in de hand kan gaan werken.

Volgens valutahandelaar Stephane van der Meer van Ebury kijken beleggers komende week uit naar de bijeenkomst van de European Council. Daar zullen agenda’s voor de naderende brexit tussen lidstaten worden gelijkgetrokken. Ook zullen regeringsleiders met leden van het nieuwe Italiaanse kabinet overleggen hoe de vluchtelingencrisis moet worden aangepakt. ,,Bondskanselier Merkel zou daar goede zaken kunnen doen. Ze heeft twee weken de tijd gekregen van de CSU om tot een goede aanpak van de vluchtelingenstroom te komen. Ze heeft Europa nodig, en zal bij de European Council proberen om tot een Europese aanpak te komen. Als dat lukt, zit zij politiek stevig in het zadel. En dat zal stabiliteit in Europa geven, wat afstraalt op de euro”, aldus valutahandelaar Van der Meer.