Nieuws/Financieel
2206617
Financieel

Oliefondsen in trek op hogere beurzen

Amsterdam - De Europese aandelenbeurzen gingen vrijdag omhoog. De oliegerelateerde bedrijven hadden de wind flink in de rug door de hogere olieprijzen na de productiedeal door oliekartel OPEC. Verder verdwenen de zorgen over de internationale handelsspanningen wat naar de achtergrond.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de middaghandel 0,9 procent hoger op 557,68 punten. De MidKap klom 1,2 procent tot 796,74 punten. De beursgraadmeters in Parijs en Londen kregen er tot 1,2 procent bij, Frankfurt bleef wat achter met een plusje van 0,1 procent.

De OPEC en zijn bondgenoten hebben een akkoord bereikt over een productieverhoging van 1 miljoen vaten per dag. De verhoging gaat per juli in. Naar verwachting zal de daadwerkelijke verhoging minder fors zijn, omdat sommige landen niet in staat zijn om de productie op te voeren. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 2,9 procent tot 67,44 dollar. Brentolie steeg 2,3 procent in prijs en werd verhandeld voor 74,74 dollar per vat.

Fugro

In de AEX ging Shell 2,8 procent omhoog, terwijl in de MidKap bodemonderzoeker Fugro en oliedienstverlener SBM Offshore tot 5,5 procent stegen. In Parijs won Total 2,7 procent en in Londen klom BP 3,2 procent. Het Italiaanse oliebedrijf Eni werd 2,6 procent duurder in Milaan.

De AEX werd aangevoerd door kabel- en telecomconcern Altice Europe met een plus van 4,5 procent. Grootste daler was supermarktbedrijf Ahold Delhaize met een min van 1 procent.

Flow Traders

In de MidKap was Takeaway.com in trek met een plus van 5,6 procent. De maaltijdbestelsite heeft de Zwitserse activiteiten van branchegenoot Delivery Hero gekocht. Beursintermediair Flow Traders was de grootste verliezer met een koersdaling van 1,7 procent.

In Parijs steeg Airbus 1,4 procent. De Europese vliegtuigbouwer dreigt Groot-Brittannië te verlaten als dat land zonder handelsakkoord toch uit de Europese Unie stapt. Bij Airbus werken in Groot-Brittannië 14.000 mensen en de activiteiten van de onderneming zijn goed voor naar schatting 110.000 andere banen.

De euro was 1,1649 dollar waard, tegen 1,1604 dollar op donderdag.