Nieuws/Financieel
2208137
Financieel

KLM-personeel fel tegen Franse topman

AMSTELVEEN - Nu al keert de ondernemingsraad van KLM zich fel tegen een kandidatuur van financieel Veolia-topman Philippe Capron als grote baas van Air France KLM.

Hij zou volgens Franse media zo goed als zeker de opvolger van de roemloos bij Air France KLM verdwenen Janaillac worden. Volgende week zouden er al knopen worden doorgehakt.

,,Weer iemand die geen verstand van luchtvaart heeft. Een kopie van busboer Janaillac, maar met minder bagage. Slechte keuze. Ook schofferend om wensen van het personeel te negeren. We zijn verbijsterd”, zegt or-voorzitter Jan Willem van Dijk van KLM.

KLM dreigt volgens hem weer de dupe te worden van een Franse machtsstrijd. ,,Zelfs een zetel in onze raad van commissarissen, waar we jaren tegen hebben geknokt, wordt weer brutaal van stal gehaald. We maken ons grote zorgen”, aldus Van Dijk.

De KLM-directie wilde gisteravond geen enkel commentaar gegeven op de mogelijke benoeming van Capron als bestuursvoorzitter van de hele groep. Er is volgens een woordvoerster niks officieels te zeggen op dit moment.

KLM is wel verheugd dat er ‘een evenwichtig principe-akkoord op hoofdlijnen’ is met de FNV over een nieuwe cao voor het grondpersoneel. Minder werkdruk en meer vaste medewerkers is daarin het sleutelwoord. Dat moet nog wel ter goedkeuring aan de FNV-leden worden voorgelegd. Andere vakbonden zijn overigens nog niet zover.

Van Dijk wil dat de Fransen eerst hun eigen problemen oplossen, in plaats dat ze zich met het goed draaiende KLM gaan bemoeien. ,,Misschien moet de BV Nederland maar eens wakker worden. Als onze regering ingrijpt, helpt dat meestal wel in Parijs. Als or vinden wij de gang van zaken onbegrijpelijk.”