Nieuws/Financieel
2209141
Financieel

Twee jaar na het beslissende referendum

Brexit doet Britse economie nog geen goed

De Brexit laat nog geen zonnetje schijnen boven Londen.

De Brexit laat nog geen zonnetje schijnen boven Londen.

Rotterdam - Vandaag precies twee jaar geleden stemde het Verenigd Koninkrijk voor een vertrek uit de Europese Unie. Sindsdien is er veel gebeurd, maar één ding nog niet: de door voorstanders van een brexit beloofde economische bloei.

De Brexit laat nog geen zonnetje schijnen boven Londen.

De Brexit laat nog geen zonnetje schijnen boven Londen.

Sterker, wanneer de Britten in 2019 daadwerkelijk de EU verlaten, lijkt er vooral veel economische activiteit uit het land te vertrekken.

City

De afgelopen twee jaar hebben niet alleen Europese instituten hun heil elders gezocht, zoals het medicijnagentschap EMA dat naar Amsterdam vertrekt, maar kondigden ook veel banken een verhuizing aan van de Londense City naar het Europese vasteland.

Deze week kwam daar nog eens het nieuws bij dat Airbus mogelijk ook uit het Verenigd Koninkrijk vertrekt. Dat zou desastreus zijn voor de 6000 medewerkers van de vliegtuigbouwer in Broughton, in het noordoosten van Wales.

Massaontslagen

Zij herinneren zich deze dagen de massaontslagen van 1980, toen liefst 6500 mensen hun baan verloren. Saillant detail: meer dan de helft van de mensen in het kiesdistrict waar Broughton bij hoort, stemden in 2016 vóór een vertrek uit de EU.

Ook de rest van de Britse economie draait nog niet als een tierelier. Natuurlijk, het bruto binnenlands product groeit nog, met 0,1% in het eerste kwartaal, en de economische rampspoed die de tegenstanders van brexit voorzagen is uitgebleven.

Omgedraaid

Maar waar het Verenigd Koninkrijk traditiegetrouw harder groeide dan de eurozone, zijn de rollen nu omgedraaid. Al meer dan een jaar groeit de economie van de eurozone harder dan die op de Britse eilanden.

De financiële markten hebben er ook al geen vertrouwen in dat de Britse EU-exit, in het voorjaar van 2019, soepel zal verlopen en voorspoed zal brengen. Het pond staat bijzonder laag ten opzichte van de euro, en in mindere mate ook tegenover de dollar. Investeerders zijn om die reden dan weer wel Britse aandelen gaan kopen – en die staan dus op recordkoersen.

Consumenten

En ook de Britten zelf krijgen knikkende knieën bij de gedachte aan een toekomst buiten Europa. De groei van uitgaven van consumenten, een belangrijk deel van de economische groei, is sinds begin 2017 ingestort van meer dan 5% per maand naar iets meer dan 2% in mei van dit jaar. En dat is ondanks het bijzonder lage werkloosheidspercentage.

Wat vooral nodig lijkt om de belangrijkste negatieve gevolgen van de brexit niet te laten gebeuren, is snelle duidelijkheid. Airbus wil weten waar het aan toe is na 29 maart 2019, net als de financiële markten. Eén groot voordeel: zolang Brussel en Londen niet tot duidelijke afspraken komen, wordt een huis in de Britse hoofdstad alleen maar goedkoper.