Nieuws/Financieel
2209349
Financieel

Cranberrysapdrinker slachtoffer handelsoorlog

Amerikaanse cranberry’s voor de export.

Amerikaanse cranberry’s voor de export.

Amsterdam - Liefhebbers van cranberrysap moeten binnenkort waarschijnlijk dieper in de buidel tasten voor hun favoriete drankje. Nederland importeert namelijk 60% van zijn cranberrysap uit de Verenigde Staten, blijkt uit onderzoek van de Rabobank.

Amerikaanse cranberry’s voor de export.

Amerikaanse cranberry’s voor de export.

„Over het algemeen valt de importafhankelijkheid van de producten uit de VS mee, maar er is een aantal producten waarvan Nederland relatief veel uit de VS importeert”, zegt Rabo-econoom Carlijn Prins. Naast cranberrysap gaat dat verder om make-up en speelkaarten en in veel mindere mate om whisky en motoren. De EU treft weliswaar heel gericht ’iconische Amerikaanse producten’ als Harley-Davidson en Amerikaanse whisky, maar in de totale motoren- en whisky-import zijn die redelijk klein.

De tegenmaatregelen die de Europese Unie heeft ingevoerd naar aanleiding van de Amerikaanse staal- en aluminiumtarieven zijn heel specifiek. Ongeveer 200 Amerikaanse producten krijgen te maken met een verhoging van Europese importtarieven met 25% of 10%.

Terwijl de VS zo’n €6,4 miljard aan staal- en aluminiumproducten raken met heffingen, gaan de Europese tarieven over €2,8 miljard aan producten van Amerikaanse makelij. „Een tweede lijst met producten zal alleen worden belast als de Wereldhandelsorganisatie verklaart dat de acties van de VS illegaal zijn, of pas over drie jaar”, aldus Prins.

„Voor veel van de Amerikaanse producten die de EU extra gaat belasten geldt dat er een substituut gevonden kan worden waarmee de tarieven ontweken kunnen worden”, aldus Prins. „Zo exporteert Frankrijk ook veel make-upproducten. Maar consumenten die erg gehecht zijn aan een typisch Amerikaans product of merk dat extra wordt belast, kunnen zich geconfronteerd zien met een hogere prijs.” Wie per se een Levi’s spijkerbroek wil of een Jack Danielswhisky, zal meer moeten gaan betalen in de winkel.