Nieuws/Financieel
2210266
Financieel

Financieel weekoverzicht: streep door de rekening

Elon Musk (linksboven), Wouter Koolmees en Donald Trump waren deze week in het nieuws.

Elon Musk (linksboven), Wouter Koolmees en Donald Trump waren deze week in het nieuws.

Den Haag - Natuurlijk is het mooi als dingen lukken. Maar minstens zo fascinerend vonden de bezoekers van DFT.nl het deze week als iets niet helemaal ging zoals gepland, of helemaal niet.

Elon Musk (linksboven), Wouter Koolmees en Donald Trump waren deze week in het nieuws.

Elon Musk (linksboven), Wouter Koolmees en Donald Trump waren deze week in het nieuws.

De lijst van meest gelezen artikelen op onze website leest als een kroniek van plannen die in het water zijn gevallen. Denk aan de pensioenplannen van werkgevers en werknemers, kortgeleden in De Telegraaf uitgelekt. Die gaan dus mooi niet door, als het aan minister Koolmees (Sociale Zaken) ligt. Moet hij wel haast gaan maken met een alternatief.

Ondertussen dreigen kleine pensioentjes, van minder dan €2 per jaar, te verdampen. Duik dus in uw administratie, kijk of u misschien nog een klein appeltje voor de dorst kunt redden.

Musk

Nog zo’n voorbeeld: stel dat u uit het niets een massaproducent wilt worden van elektrische auto’s. Dat lukt dus niet – links en rechts halen traditionele autofabrikanten u in. Elon Musk, die van Tesla, wijt het in het water vallen van die plannen aan een saboterende medewerker.

Of u heeft een prachtig investeringsvehikel, waarmee u zelfs op de Miljonair Fair staat. Het geld stroomt binnen, maar dan blijkt u ineens zaken te hebben gedaan met twee politie-infiltranten. En zij ontmaskeren u als de grootste Nederlandse beleggingsfraudeur ooit. Weg gouden bergen die u aan uzelf had beloofd. En moeten we nog beginnen over de ondernemer die €7000 aan wijn wilde aftrekken bij de inkomstenbelasting? Nee, dat is ook niet gelukt.

Wereldreis

Maar ook als u minder grootse plannen hebt, kunnen die nog lelijk in de soep lopen. Op wereldreis en daarna uw eerste huis kopen? Vergeet het maar. Dat huis is namelijk duurder dan ooit. En met die cranberrysapverslaving kunt u ook beter stoppen. Loonsverhoging of niet.

Cranberrysapdrinkers zijn namelijk de eerste zichtbare slachtoffers van de handelsoorlog die Donald Trump ontketend heeft. Autofabrikanten moeten de volgende klap opvangen, als de voortekenen niet bedriegen. In ons aller belang slaat de Europese Unie terug. Als dat maar goed gaat.

Parijs-Berlijn

Nog meer Europees nieuws: Angela Merkel (Duitsland) en Emmanuel Macron (Frankrijk) hebben de hoofden bij elkaar gestoken, en daar is een aparte begroting voor de eurozone uit gekomen. Onze Wopke Hoekstra, minister van Financiën, is groot fan van de Duitsers, maar probeert tegelijkertijd een streep door hun rekening te zetten.

Ten slotte herdachten we deze week supermarkticoon Eric Albada Jelgersma, de man achter Edah, Super de Boer en Konmar. Hij is 79 jaar geworden.

Nog meer lezen? We hebben de column nog van Willem Vermeend en Rick van der Ploeg, over de dividendbelasting. De eindeloze soap bij Air France KLM gaat ook gewoon door. En vergeet het interview niet dat Patricia Boon had met koningin Máxima, onder meer over zakgeld. Goed weekend!