Nieuws/Financieel
2211667
Financieel

Le Maire: snel besluit over top AF-KLM

De Franse minister van Economie en Financiën Bruno Le Maire.

De Franse minister van Economie en Financiën Bruno Le Maire.

PARIJS - De Franse minister van Economie en Financiën Bruno Le Maire ziet graag zo snel mogelijk een besluit over een nieuwe bestuursvoorzitter voor Air France-KLM. Hij hoopt dat binnen enkele weken een naam bekend zal worden, zei hij op de Franse radio.

De Franse minister van Economie en Financiën Bruno Le Maire.

De Franse minister van Economie en Financiën Bruno Le Maire.

Vrijdag werd door de Franse krant La Tribune gemeld dat Air France-KLM de financieel directeur van het Franse nuts- en vervoersbedrijf Veolia, Philippe Capron, in het vizier heeft om de nieuwe topman te worden. Volgens bronnen is de keuze voor Capron zelfs al gemaakt door Air France-KLM en zal zijn voordracht komende week worden voorgelegd aan de raad van toezicht bij het luchtvaartbedrijf. Volgens Le Maire moeten alle belanghebbenden bij Air France-KLM betrokken worden bij de keuze voor een nieuwe bestuursvoorzitter.

De zestigjarige Capron is sinds 2014 financieel directeur bij Veolia. Daarvoor werkte hij onder meer bij mediaconcern Vivendi. Hij zou dan de opvolger worden van de opgestapte topman Jean-Marc Janaillac. In mei trad Janaillac af nadat het hem niet was gelukt buiten de bonden om zaken te doen met het eigen personeel. Sindsdien heeft een interim-bestuur de dagelijkse leiding.

Het is volgens Le Maire van belang dat een toekomstig bestuursvoorzitter ervaring heeft. Er zijn volgens hem meerdere kandidaten voor de hoogste functie bij Air France-KLM, onder wie dus Capron. Het zou volgens Le Maire ,,ideaal” zijn als er in juli een nieuwe topbestuurder wordt benoemd voor het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern. ,,Hoe sneller hoe beter”, aldus de minister.