Nieuws/Financieel
2213821
Financieel

'AF-KLM bekijkt andere opties dan Capron'

Parijs - Air France gooit de benoeming van een nieuwe topman mogelijk over een andere boeg. De naam van Philippe Capron die vorige week opdook in de media stuitte op kritiek bij het management van onder meer de luchtvaartmaatschappijen KLM, Delta Air Lines en China Airlines.

Om die reden zou Air France-KLM de functies van topman voor Air France-KLM en voor dochtermaatschappij Air France willen splitsen. De zoektocht naar geschikte kandidaten zou opnieuw beginnen met de intentie om in juli een knoop door te hakken.

Naast dochtermaatschappij KLM en samenwerkingspartners Delta Air Lines en China Airlines hadden ook de Franse vakbonden kritiek op de mogelijke benoeming van Capron, die momenteel financieel directeur is van het Franse nuts- en vervoersbedrijf Veolia. Hij werd als ,,lichtgewicht" bestempeld door de branchegenoten, onder meer wegens gebrek aan ervaring in de luchtvaart, en omdat hij nog nooit een bedrijf leidde.

Onrust

Bij KLM en Delta gaan geluiden rond om een co-topman van KLM-huize, zoals eerder het geval was, aan te stellen. Dit zou volgens bronnen ook een hoop onrust bij het moederbedrijf Air France-KLM kunnen wegnemen.

De Franse minister van Economie en Financiën Bruno Le Maire zei eerder zo snel mogelijk een besluit over de opvolger van Jean-Marc Janaillac te willen. In mei trad die af nadat het hem niet was gelukt buiten de bonden om zaken te doen met het eigen personeel. Sindsdien heeft een interim-bestuur de dagelijkse leiding.

De voor het concern kostbare stakingen bij Air France liggen zo lang stil. Het interim-bestuur zegt geen mandaat te hebben om beslissingen te nemen in het slepende loonconflict bij Air France. Die kostten Air France-KLM al honderden miljoenen euro's.