Nieuws/Financieel
2216474
Financieel

Qredits biedt starters lening en coach

Ontwikkelingshulp voor Nederlanders

Ook een betonvlechter met een goed bedrijfsplan kan bij Qredits terecht.

Ook een betonvlechter met een goed bedrijfsplan kan bij Qredits terecht.

Amsterdam - Nadat microkrediet bleek aan te slaan in ontwikkelingslanden, werd ook in Nederland een instelling opgericht om mensen te helpen een onderneming te starten. Sinds de start in 2009 heeft de stichting Qredits al 12.000 mensen een lening verschaft, voor in totaal €250 miljoen.

Ook een betonvlechter met een goed bedrijfsplan kan bij Qredits terecht.

Ook een betonvlechter met een goed bedrijfsplan kan bij Qredits terecht.

„Elke dag krijgen we ongeveer vijftig kredietaanvragen”, vertelt oprichter/directeur Elwin Groenevelt. Jaarlijks worden er zo’n 2500 toegekend. De gemiddelde lening bedraagt €21.000. Het maximale leenbedrag is €250.000.

Qredits vult volgens Groenevelt een leemte die banken laten vallen. „Banken zijn steeds meer gefocust op grote leningen. Aan kleine verdienen ze te weinig. Voor een bank is een lening van een miljoen net zo ingewikkeld als een van €10.000. Ze moeten de ondernemers spreken, alles controleren.”

Aandacht geven

Volgens Groenevelt vinden banken kleine ondernemers ook om andere redenen lastig. „Ze hebben weinig zekerheden. Je moet ze eigenlijk ook begeleiden, aandacht geven en coachen. Daarin onderscheiden wij ons van een bank.”

De rentes liggen bij Qredits wel wat hoger, tussen 6,75% en 8,75%. Groenevelt: „De leningen die wij verstrekken hebben nu eenmaal een hoog risico. Banken willen ze niet verstrekken omdat er geen onderpand is. Bovendien zit er veel begeleiding bij. Dat moet wel ergens van betaald worden.”

Wie geld wil lenen bij Qredits, krijgt thuis bezoek. „Stel: een betonvlechter wil zich verhuren aan bouwbedrijven. Dan wil je weten of hij een goede betonvlechter is, hoe de markt erbij ligt, of hij het geld echt nodig heeft, of hij het kan terugbetalen”, aldus Groenevelt. „Ook de privésituatie is erg belangrijk. Onze klanten hebben heel weinig reserves. Bij een echtscheiding of ziekte gaat het snel mis.”

Afbetaling

Qredits heeft tachtig betaalde medewerkers en zo’n 600 vrijwilligers. De vrijwilligers, meestal ervaren ondernemers, begeleiden de lener minimaal zes maanden en maximaal twee jaar.

En wat als het mis gaat? Groenevelt: „We schelden niks zomaar kwijt. Dat zou een renteopdrijvend effect voor onze andere ondernemers hebben. Als mensen het moeilijk hebben, dan krijgen ze een intensief beheer-coach. Dan gaan we eens kijken wat de levensvatbaarheid is. Als die er niet is, gaan we met de ondernemer om de tafel om te kijken of we andere methoden van afbetaling kunnen vinden. Je hebt ook mensen die niets meer van zich laten horen. Die krijgen uiteindelijk de deurwaarder op bezoek.”