Nieuws/Financieel
2217601
Financieel

CO2-tekort treft Britse fabrieken Coca-Cola

Amsterdam (DFT) - Coca-Cola heeft een deel van zijn productie in Groot-Brittannië gestaakt wegens tekort aan CO2, ofwel het koolzuurgas dat voor de bubbels zorgt.

Het tekort is ontstaan doordat tenminste vijf fabrieken op het Europese vasteland die het gas leveren dicht zijn wegens onderhoud, meldt de BBC. In Groot-Brittannië zelf is nog maar één CO2-fabriek in bedrijf. Volgens Coca-Cola zijn er echter nog geen problemen met de levering aan Britse winkels of de horeca.

Eerder liet Heineken zijn Britse klanten weten dat er mogelijk tekorten ontstaan bij de levering van zijn merken Amstel en John Smith.

Het tekort bedreigt ook de levering van bevroren goederen, omdat voor het ijs waarmee deze gekoeld worden ook CO2 nodig is. De Britse kippensector, die ook niet zonder CO2 kan, vreest dat mogelijk 60% van de kippenverwerkingsfabrieken binnen enkele dagen hun activiteit moeten staken.

Nederlandse brouwers en frisdrankbottellaars zeiden afgelopen vrijdag tegen het vakblad Distrifood dat zij tot op heden geen last hebben van het tekort.