Nieuws/Financieel
2218855
Financieel

Elastic kiest voor Wall Street

Elastic-baas Steven Schuurman.

Elastic-baas Steven Schuurman.

Het zes jaar geleden opgerichte bedrijf Elastic maakt zich op voor een beursgang. Na Adyen is dat de tweede Nederlandse tech-startup die meer dan $1 miljard waard is in korte tijd. Helaas kiest Elastic wel voor de VS.

Elastic-baas Steven Schuurman.

Elastic-baas Steven Schuurman.

Dat bevestigen bronnen in de financiële wereld aan De Telegraaf. Elastic staat al jaren op lijstjes van zakenbankiers, mede omdat oprichter Steven Schuurman nooit een geheim van de ambities maakte. In een interview met Emerce zei hij in 2016 dat Elastic binnen vijf jaar naar de beurs zou gaan. „Het is voor ons geen droom, maar eerder een verplichting aan onze investeerders”. Er is naar schatting zo’n $170 miljoen aan venture capital in Elastic geïnvesteerd.

Elastic, dat aanvankelijk Elastic Search heette, schrijft software om data realtime te kunnen doorzoeken. Klanten zijn onder meer Facebook, Microsoft, Nasa, Cisco, Ebay, Wikipedia en de New York Times. Elastic heeft hoofdkantoren in Amsterdam en Silicon Valley. Het bedrijf is gebouwd rond gratis (open source-)software en verdient aan de verkoop van abonnementen en ondersteuning voor zakelijke gebruikers. Onder meer het campagneteam van Barack Obama vroeg Schuurmans bedrijf om analyses van Twitter te maken. Ook alle data die de Mars Curiosity Rover van Nasa inzamelde is geanalyseerd met de software van Elastic.

Genie

Schuurman begon zijn loopbaan bij softwareleverancier Sogyo, waar hij al jong veel verantwoordelijkheden kreeg. „Daardoor ontdekte ik dat ik het leuk vond om zelf bedrijven op te bouwen”, zei hij in 2015 tegen De Telegraaf. Schuurman verkocht eerder Orange11 en SpringSource. „Wat ik goed kan, is de juiste mensen om mij heen verzamelen.” Zo werkt hij al jaren met de Israëlische ingenieur Shay Banon. „Een genie”, zei Schuurman, die zelf elektrotechniek studeerde, in 2015. „Hij heeft een enorme drive en een fantastische visie op commercieel ondernemerschap.” Banon is inmiddels ceo van Elastic, Schuurman commissaris.

Elastic zette in het gebroken boekjaar 2016-17 €83,5 miljoen om, een jaar eerder nog €39,7 miljoen. Het bedrijf is mede door personeelskosten nog wel verlieslatend, het meest recente nettoverlies was €46 miljoen. In april 2017 had het 485 mensen in dienst in een tiental landen. De cijfers van 2017-18 zijn er nog niet.

Elastic, een zogenoemde eenhoorn, wordt door vakblad Recode op $1,5 tot $3 miljard gewaardeerd.

Schuurman liet afgelopen maandag na een vraag om commentaar weten om persoonlijke redenen geen vragen van de pers te willen beantwoorden.