Financieel/Geld
2223205
Geld

Geen geld voor vakantie

Niet voor iedereen haalbaar.

Niet voor iedereen haalbaar.

Amsterdam - De economie is helemaal uit het dal van de crisis, maar dat geldt niet voor de lage inkomens. Meer dan één op de acht gezinnen heeft naar eigen zeggen te weinig geld om dit jaar op vakantie te gaan.

Niet voor iedereen haalbaar.

Niet voor iedereen haalbaar.

Jaarlijks blijft ongeveer een kwart van de Nederlanders ’s zomers thuis, blijkt uit onderzoek van financieel voorlichtingsbureau Nibud. Daar komt al sinds 2003 geen verandering in. Maar het aandeel thuisblijvers dat niet weggaat omdat dat te duur is, neemt toe: van 42 naar 54 procent.

Werkenden

Wat opvalt: die groep bestaat vooral uit werkenden, en maar voor een derde uit mensen met een uitkering. De mensen die wél op vakantie gaan, geven flink minder uit dan een jaar geleden. De helft van de vakantiegangers houdt het bij maximaal 1500 euro. Vorig jaar ging er op reis in doorsnee nog 2000 euro doorheen.

Huishoudens met een benedenmodaal inkomen profiteren maar mondjesmaat van de economische opleving, concludeert het Nibud uit de cijfers. Uit de koopkrachtplaatjes van Rutte III bleek dit najaar al dat de grote plussen bij de hogere inkomens zitten.

Schulden

Dat is nu terug te zien in de uitgaven van verschillende inkomensgroepen. Van de gezinnen met een lager inkomen blijft vier op de tien dit jaar thuis, tegen een derde vorig jaar. De groep heeft het geld te hard nodig om schulden af te lossen. Dat veel mensen, ook uit de lage inkomensgroepen, de afgelopen jaren aan het werk zijn gekomen en dus een koopkrachtsprong hebben gemaakt, is in de cijfers nog niet te zien.

Cok Vrooman, hoogleraar sociologie aan de Universiteit Utrecht en armoede-expert, ziet een trend in de resultaten van het Nibud-onderzoek. „De positie van lage inkomens loopt altijd wat achter op het economisch tij”, zegt hij.

Laatste

„Bovendien is de vakantie een van de laatste zaken waar gezinnen weer geld aan gaan uitgeven als ze het beter krijgen. Ook al hebben ze het nu beter, veel mensen zullen zich nog even achter de oren krabben voor ze zo’n grote uitgave doen.”