Nieuws/Financieel
2223674
Financieel

Air France KLM mikt op budgetvluchten

Het bestuur van Air France KLM wil werk maken van budgetvluchten. Eén geïntegreerde prijsvechter voor Europa en één voor ver weg zouden Ryanair, easyJet, Vueling, Norwegian en Eurowings keihard moeten aanpakken.

Dat blijkt volgens ingewijden uit discussies op de strategische Air France KLM-top die gisteren en vandaag in Nederland wordt gehouden. KLM wil geen commentaar geven op de vertrouwelijke gesprekken, maar in kringen rond dochtermaatschappij Transavia is men ’not amused’ met dit voornemen.

Transavia

Hoge bronnen rond de Nederlandse poot van Air France KLM laten weten dat Transavia Nederland het prima doet, na het debacle met onrendabele bases in München en Kopenhagen afgelopen jaren. „Wij hebben totaal geen behoefte om te integreren met Transavia Frankrijk, dat een mengelmoesje is van verlieslatende activiteiten. Ook willen we geen Franse onrust naar Nederland importeren”, vertellen ze.

Het zou volgens hen niet verstandig zijn om het winstgevende Transavia Nederland samen te voegen met minder rooskleurige bedrijven in de groep. „Dat duurt te lang en zet geen zoden aan de dijk.”

Officieel zei de woordvoerder van Transavia Nederland gisteren dat daar nu geen sprake van is. „Wij opereren in samenwerking met moeder KLM op de Nederlandse markt en Transavia Frankrijk samen met Air France op de Franse.”

Accor

De Financial Times meldde dinsdagavond dat hotelketen Accor mede-investeerders zoekt die een deel van het 14%-belang van de Franse staat in in Air France KLM wil overnemen.