Nieuws/Financieel
2224077
Financieel

#DOORBREKER Jeroen van der Harst van Bitz

Op festivals betalen met cryptomunt

Vlnr. Andres Elizondo, Matias Puletti en Jeroen van der Harst.

Vlnr. Andres Elizondo, Matias Puletti en Jeroen van der Harst.

Amsterdam - Op veel evenementen moeten bezoekers betalen met festivalmunten. Dat leidt vaak tot lange rijen bij de kassa en thuis tot een la vol ongebruikte munten die je vergeten bent in te leveren. Met een speciale cryptomunt hoopt Jeroen van der Harst snel een einde te maken aan deze ergernissen.

Vlnr. Andres Elizondo, Matias Puletti en Jeroen van der Harst.

Vlnr. Andres Elizondo, Matias Puletti en Jeroen van der Harst.

Samen met Andres Elizondo en Matias Puletti heeft hij Bitz ontwikkeld, een digitale munt die gebruikmaakt van blockchaintechnologie. De munt heeft een vaste waarde en is gekoppeld aan de euro.

Groepspotje

„Gebruikers kunnen de digitale munten kopen in de app en indien gewenst ook weer inwisselen in onze app”, vertelt Van der Harst. „Maar er is meer mogelijk, zoals bijvoorbeeld via de app alvast je bestelling doorgeven aan de bar, waarna je een bestelnummer terugontvangt.” Een andere optie is het aanmaken van een groepspotje. Iedereen kan daar zijn digitale munten instorten en vervolgens is het mogelijk meerdere beheerders aan te wijzen.

De drie ondernemers hebben al met diverse festivalorganisatoren, waaronder ID&T en het Amsterdams Studenten Corps, om de tafel gezeten. „De reacties zijn overwegend positief. ID&T ziet ons concept zitten als loyalty-programma. In de app kun je bijhouden welke festivals mensen hebben bezocht en wat ze hebben besteld. Op die manier kun je trouwe bezoekers belonen met een gratis drankje of vrijkaartje.”

Investeerders

Bitz neemt dit jaar met negen andere startups deel aan Startupbootcamp Smart City en IoT. Tijdens dit drie maanden durende ontwikkelingsprogramma wil het bedrijf het concept verder vormgeven en praten met investeerders en potentiële klanten.

Als het programma is doorlopen, moet de munt zich bewijzen in de praktijk. Eind deze zomer willen de oprichters dat doen op een eigen feestje met circa 150 mensen. Gevolgd door kleinschalige studentenfeesten. „Als dat goed gaat, kunnen Amsterdamse studenten in april 2019 tijdens de N.I.A.-week betalen met Bitz. En hopen we onze entree te maken op festivals.”