Nieuws/Financieel
2224335
Financieel

Rechter vernietigt boete voor te late aangifte demente vrouw

Amsterdam - De broer van een dementerende vrouw hoeft niet te betalen omdat hij de aangifte van zijn zus een paar dagen te laat opstuurde. De rechtbank Gelderland verscheurt een boete van €369.

De man was benoemd tot bewindvoerder van zijn zus en moest om die reden haar belastingaangifte over 2016 doen. Ondanks een herinnering en een aanmaning om dat uiterlijk 21 juli 2017 te doen, deed de broer het drie dagen later. Daarop besloot de belastinginspecteur de verzuimboete op te leggen aan de demente vrouw.

De man ging in beroep omdat hij wel voor 21 juli met de aangifte aan de slag was gegaan, maar toen crashte zijn computer. Die was pas op 23 juli gerepareerd, daarna deed hij de aangifte alsnog. Maar de inspecteur was onverbiddelijk en legde de boete op.

Coulance

De rechter in Gelderland was iets coulanter dan de Belastingdienst. Dat de aangifte te laat was ingediend, dat had de rechtbank ook wel gezien. Maar er was wel sprake van verzachtende omstandigheden. De vrouw zelf had niet door dat zij aangifte moest doen, haar broer had wel geprobeerd de aangifte op tijd te doen, was maar net iets te laat en heeft maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Dat alles bij elkaar maakt dat de rechtbank een boete niet passend vond.

Dat is overigens alleen maar zo omdat het hier een zogenoemde gekozen gemachtigde betreft, tekent de rechtbank wel aan. Een professionele belastingadviseur had wel een boete moeten betalen.

Fiscalist Sandra Ligtenberg van Fiscaal up to Date laat weten dat een verzuimboete niet snel wordt geschrapt: „Het commentaar: normaal gesproken is noch de belastingdienst noch de rechter erg coulant als een aangifte inkomstenbelasting te laat wordt ingediend. Een verzuimboete wordt zonder goede reden niet gauw vernietigd.” Ligtenberg hoopt dat de kous voor de Belastingdienst hiermee ook af is en er geen beroepszaak volgt.

Voortaan automatisch via de mail nieuws over geld, hypotheek of pensioen ontvangen? Abonneer u dan hier gratis op de DFT Nieuwsbrief