Financieel/Nieuws
2224994
Nieuws

Statiegeldbedrijf bij debuut hard onderuit

Amsterdam - Envipco, het Amerikaans-Nederlandse bedrijf dat emballage-apparaten en automaten voor het sorteren van statiegeldflesjes en blik maakt, is woensdag stevig onderuit gegaan na het maken van zijn debuut op de Amsterdamse beurs.

Het aandeel verloor ruim 8% in de ochtendhandel.

Envipco is een opmerkelijk bedrijf dat kantoren in Connecticut en Amersfoort heeft, 167 werknemers waaronder al jaren een ceo uit Mauritius (Gool Santchurn) en een cfo uit India, en een positie op de Amerikaanse en de Zweedse markt.

Envipco heeft al 20 jaar een notering op de Brusselse beurs, maar lijkt aanstalten te maken om het de collectebus rond te gaan. Daags voor de notering in Amsterdam vond al een aandeelhoudersvergadering plaats op Schiphol, waarbij beleggers toestemming gaven voor een emissie tot 20% van het uitstaande kapitaal. Weliswaar is zoiets vaak een formaliteit, in geval van Envipco is er reden om aan te nemen dat er wel degelijk iets gaat gebeuren.

In de afgelopen dagen was de koers van het aandeel juist stevig oplgelopen.

Satchurn zegt daarover desgevraagd ’wij hebben grote ambities.’ De in de VS woonachtige besturusvoorzitter met een Brits paspoort en roots in de Indische Oceaan verwijst naar een Brusselse regel in wording. Binnen zeven jaar moeten alle EU-landen een statiegeldsysteem voor plastic flessen hebben ingevoerd. In 2025 moet 90% van alle plastic drankflessen worden ingezameld.

Santchurn: „Daarmee krijgen bedrijven als Coca Cola een grotere verantwoordelijkheid.” De ceo denkt met zijn bedrijf, dat nu leunt op inkomsten uit tien Amerikaanse staten en Zweden, na 20 jaar eindelijk een doorbraak te gaan beleven met Envipco, het bedrijf waar grootaandeelhouder (nog steeds) Alexandre Bouri (een inmiddels 82-jarige Libanese cementhandelaar die zijn fortuin deels herinvesteerde in Envipco). „Wij leveren niet alleen statiegeldapparaten, maar zijn ook een centrale tegenpartij voor winkeliers en hun leveranciers.”

Bouri is niet de enige grootaandeelhouder, ook Satchurn zelf heeft ruim 4%. In totaal is het belang van insiders (personeel, bestuurders, commissarissen) in het bedrijf ruim driekwart. De reden van de tweede notering in Amsterdam is volgens Satchurn de wens om meer externe aandeelhouders aan te trekken.

Beleggers die in het verhaal geloven, doen er goed aan ook een blik te werpen op Tomra, de grote Noorse concurrent met ruim 3400 werknemers en een beurswaarde van €1,5 miljard. De koers van het Noorse bedrijf, de absolute nummer één op de markt, liep sinds januari met 25% op. Satchurn noemt de drempel voor nieuwe toetreders op de markt hoog, hoewel de markt ook ’groot genoeg is’ om een eventuele Chinese toetreder het hoofd te kunnen bieden. Dividend keert Envipco ook op termijn niet uit, omdat het bedrijf alle middelen wil kunnen inzetten voor groei. En een overnamebod op zijn bedrijf, daar zit Satchurn ook niet om verlegen, laat hij weten.

Zakenbank NIBC begeleidde de notering, analisten van NIBC volgen het bedrijf al langer.