Nieuws/Financieel
2227698
Financieel

Beurzen New York in het rood

New York - De aandelenbeurzen in New York doken woensdag gedurende de handelsdag in de min. Beleggers zijn nog altijd in de ban van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.

President Donald Trump drong bij het Congres aan op verruiming van de mogelijkheden om Chinese en andere buitenlandse investeerders in de VS te weren, maar koos niet voor verdergaande maatregelen. Veel marktpartijen gingen uit van harder optreden.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond rond 19.30 uur (Nederlandse tijd) marginaal lager op 24.275 punten. De brede S&P 500 verloor 0,2 procent tot 2717 punten. Technologiebeurs Nasdaq ging 0,8 procent omlaag tot 7503 punten.

Handelsoorlog

Chipbedrijven als Qualcomm, Intel en AMD zouden last kunnen krijgen van een verdere escalatie van de handelsoorlog. Zij verloren tot 2,3 procent ondanks de verzoenender toon van Trump. Ook Chinese bedrijven met een Amerikaanse notering als onlinemarktplaatsen Alibaba en JD.com en videoplatform iQiyi gingen tot ruim 8 procent omlaag.

De olieprijzen stegen opnieuw flink. Amerikaanse olie werd 3,2 procent duurder tot 72,75 dollar per vat. Brentolie kostte ook 1,9 procent meer en ging voor 77,77 dollar per vat van de hand. Oliebedrijven als Chevron, ExxonMobil en ConocoPhillips profiteerden en gingen tot 2,1 procent omhoog.

Overnamefront

Aan het overnamefront werd bekend dat de grote levensmiddelenproducenten Conagra Brands (min 7,1 procent) en Pinnacle Foods (min 4,2 procent) gaan fuseren. Conagra legt een bedrag van 10,9 miljard dollar inclusief schuld op tafel voor zijn kleinere branchegenoot.

Disney (plus 0,7 procent) kreeg toestemming van het Amerikaanse ministerie van Justitie om een groot deel van 21st Century Fox (plus 1,7 procent) over te nemen. Daar heeft Disney 71 miljard dollar voor over. Voor kabelaar Comcast (min 0,3 procent) wordt het nu moeilijker om de strijd om Fox in zijn voordeel te beslechten.

Kwartaalomzet

Snackfabrikant General Mills meldde een daling van zijn kwartaalomzet. De maker van Cheerios verloor 0,5 procent.

De euro was 1,1587 dollar waard. Bij het sluiten van de Europese beurzen was dat nog 1,1589 dollar.