Nieuws/Financieel
2228835
Financieel

'Openingsverlies voor Damrak'

Amsterdam - De aandelenbeurs in Amsterdam lijkt donderdag met verlies te openen. Ook elders in Europa zullen de beurzen waarschijnlijk lager beginnen. Beleggers verwerken de lagere slotstanden op Wall Street en kijken met een schuin oog naar de EU-top.

De EU-leiders komen donderdag en vrijdag in Brussel bijeen voor een top vol zware onderwerpen. Migratie, de financiering van de EU zonder Groot-Brittannië, Rusland en de handelsspanningen met de Verenigde Staten staan op de agenda. Vrijdag praten de leiders zonder de Britse premier over de brexit en een versterking van de Economische en Monetaire Unie.

Aan het bedrijvenfront heeft Arcadis in Sydney een opdracht gekregen bij de bouw van een snelwegtunnel. Het advies- en ingenieursbureau gaat bij het bouwproject de rol van Independent Certifier op zich nemen. Die controleert of alle onafhankelijke plannen en bouwwerkzaamheden aan de vooraf gestelde eisen voldoen.

Investering

Esperite heeft opnieuw een investering gekregen van het Australische European Select Growth Opportunities Fund (ESGO). Dat steekt nog eens 400.000 euro in het stamcelbedrijf. Het betreft de twintigste tranche van een al eerder aangekondigde investering.

Gastouderbureaus van het beursgenoteerde Lavide dreigen geen kinderopvang meer te mogen verzorgen in Amsterdam en Diemen. Dat schrijft De Telegraaf. Volgens de krant, die een rapport inzag, adviseert GGD Amsterdam die twee gemeenten twee gastouderbureaus direct uit te schrijven omdat ze zonder vergunning werken. Topman Vincent Poorter van Lavide benadrukt dat zijn bedrijf nog geen eigenaar is van de betreffende gastouderbureaus.

Hoger

De Europese beurzen sloten woensdag hoger. De AEX-index klom 0,9 procent tot 552,19 punten en de MidKap steeg 0,7 procent tot 782,22 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt kregen er tot 1,2 procent bij.

De beurzen op Wall Street deden een stap terug. De Dow-Jonesindex eindigde 0,7 procent lager op 24.117,59 punten. De brede S&P 500 verloor 0,9 procent en technologiebeurs Nasdaq leverde 1,5 procent in.

De euro was 1,1556 dollar waard, tegen 1,1589 dollar op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 72,47 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent minder op 77,44 dollar per vat.