Nieuws/Financieel
2232267
Financieel

’Ruimte voor 14.000 huizen in lege winkels’

UTRECHT - Steden kunnen bij elkaar 14.000 nieuwe huizen creëren door leegstaande winkelpanden om te bouwen naar woningen.

In de Randstad heeft Rotterdam veruit de meeste mogelijkheden om lang leegstaande winkels te transformeren naar woonruimtes, zo heeft het economisch bureau van Rabobank onderzocht. In de Maasstad staat ruim 39.000 vierkante meter aan winkelruimte momenteel leeg, terwijl de vraag naar woningen hoog is. Tweederde van deze winkelleegstand bevindt zich buiten het centrum.

In Den Haag is bijna 20.000 vierkante meter aan winkelruimte om te bouwen tot woningen. Zelfs in Amsterdam staat bijna 10.000 vierkante meter winkelruimte buiten het centrum leeg. Ook buiten de Randstad hebben populaire steden als Eindhoven, Breda, Assen, Roermond, Ede en Veenendaal volgens Rabobank ‘veel transformatiemogelijkheden’.

Mede door de opkomst van online winkelen, staat in Nederland in totaal 3,16 miljoen vierkante meter aan winkelvloeroppervlak te versloffen. Hiervan staat 40% één tot drie jaar leeg, en maar liefst 30% langer dan drie jaar. „Door het samenbrengen van overschot en tekort kan er een win-winsituatie ontstaan voor zowel de winkel- als de woningmarkt”, concludeert woningmarkteconoom Christian Lennartz van Rabobank.

De structurele leegstand van winkels, met name in zijstraten en buiten de stadcentra, noemt Lennartz ‘zorgwekkend’: „Te veel leegstand ondermijnt de aantrekkelijkheid van een winkelgebied en brengt financiële en maatschappelijke risico’s met zich mee.”

Dat kopers interesse hebben, bleek eerder dit jaar uit het project ‘Wonen in winkels’ in Rotterdam. Ruim 600 geïnteresseerden meldden zich aan voor twaalf leegstaande winkels die door de gemeente waren aangewezen als kluswoning.