Nieuws/Financieel
2233126
Financieel

Deurwaarder GGN in zwaar weer

GGN, het grootste incassobureau van Nederland, zit zélf in financieel zwaar weer. Het deurwaarderskantoor schrapt nog dit jaar honderd van zijn 700 banen, bevestigt een woordvoerder van het bedrijf. Ook worden er vijf van de vijftien kantoren gesloten, en gaat er een streep door betaald overwerk.

Topman Martin van Loon heeft de onheilstijding vorige week in een Youtube-video aan zijn medewerkers overgebracht. Hij noemt onder meer de slechte resultaten in het eerste halfjaar – dat pas morgen eindigt – als reden voor de enorme ingreep in zijn bedrijf. „Het is een kwestie van aanpakken of doormodderen”, verduidelijkt een woordvoerder.

Het lijkt erop dat de slechte resultaten GGN hebben overvallen. 2017 werd nog afgesloten met een winst voor rente en belastingen van ruim €10 miljoen, maar het eerste kwartaal van dit jaar verliep ’minder fraai’, meldde het bedrijf vorige maand in een persbericht. Bovendien is er geen uitzicht op betere resultaten in het tweede halfjaar.

Twee plagen

GGN wordt op hetzelfde moment door twee plagen getroffen. Ten eerste, zegt Van Loon in zijn videoboodschap, zijn de klanten van zijn bedrijf – de schuldeisers – steeds meer digitaal gaan werken. „Het gevolg is dat we minder dossiers krijgen, die bovendien van een mindere kwaliteit zijn.” Dat gaat in een hoger tempo dan de deurwaarders verwachtten. „We lopen voorop in het digitaliseren van processen, maar de markt gaat nu sneller dan wij.”

Daarbij lijden incassobureaus ook onder het verhoogde griffierecht, het bedrag dat mensen en bedrijven betalen om naar de rechter te gaan. Daardoor worden voor veel schulden niet meer juridische procedures opgestart, maar proberen schuldeisers er vaker ’minnelijk’ uit te komen.