Nieuws/Financieel
2233213
Financieel

Rutte wijst Trump op voordelen wereldhandel

De Amerikaanse president Donald Trump

De Amerikaanse president Donald Trump

Op bezoek bij president Trump zal premier Rutte hem duidelijk maken ,,dat vrijhandel leidt tot een grotere koek, tot welvaartsgroei, ook voor de Verenigde Staten.'' De twee ontmoeten elkaar op 2 juli in het Witte Huis.

De Amerikaanse president Donald Trump

De Amerikaanse president Donald Trump

Daar spreken zij onder meer over de handelsrelatie tussen Nederland en de VS. Rutte zei niet in Washington te komen met een boodschap namens de EU maar zich wel te realiseren dat hij ook een Europese regeringsleider is. Rutte is de eerste EU-leider die bij Trump langsgaat sinds de VS invoerheffingen instelde op staal en aluminium, onder andere uit de EU. Daarop heeft de EU tegenmaatregelen getroffen.

Niets opgeleverd

Rutte wees erop dat eerdere bezoeken aan Trump van onder anderen Merkel en de Franse president Emmanuel Macron niets hebben opgeleverd. ,,De heffingen, het terugtrekken uit de Iran deal, hij deed het toch. Ik denk niet dat mijn bezoek maandag grensverleggend zal zijn.''

De gesprekken tussen Brussel en Washington liggen momenteel stil. De leiders bekijken of die moeten worden hervat om een ,,spiraal van handelsbelemmeringen’’ te voorkomen, aldus de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Volgens EU-president Donald Tusk moet de unie zich voorbereiden op worstcasescenario’s.

MH17

Rutte zei Trump te zullen bedanken voor de Amerikaanse steun rond de MH17. ,,Ik heb nul klachten. De VS is een belangrijke bondgenoot.'' Hij verwacht ook dat Trump zal beginnen over de defensie-uitgaven die in 2024 minstens 2 procent van het bbp moeten zijn. Dat haalt Nederland bij lange niet. ,,Ik zal hem zeggen dat hij volkomen gelijk heeft. We zullen daarnaartoe moeten.''