Nieuws/Financieel
2234151
Financieel

Migratiedeal helpt Amsterdamse beurs

Vanwege de start van Robeco SummerNights op 30 juni luidde Robeco CEO Gilbert Van Hassel de beursgong.

Vanwege de start van Robeco SummerNights op 30 juni luidde Robeco CEO Gilbert Van Hassel de beursgong.

De Amsterdamse beurs is vrijdag duidelijk hoger gesloten. De migratiedeal in Europa en afgenomen zorgen over de handelsconflicten hielpen het sentiment. Galapagos was een negatieve uitschieter.

Vanwege de start van Robeco SummerNights op 30 juni luidde Robeco CEO Gilbert Van Hassel de beursgong.

Vanwege de start van Robeco SummerNights op 30 juni luidde Robeco CEO Gilbert Van Hassel de beursgong.

De AEX eindigde 0,8% hoger op 551,7 punten, waarmee de beursgraadmeter iets van het verlies van eerder in de week terug pakte. De AMX steeg 0,9% naar 776,4 punten.

Elders in Europa was de stemming ook goed. De beursgraadmeters van Parijs en Frankfurt stegen 0,9% respectievelijk 1,1%.

Macro-econoom Léon Cornelissen van Robeco schrijft de opleving vooral toe aan de vannacht gesloten migratiedeal in Europa. „Het is belangrijk dat de partijen eruit zijn gekomen. Hoewel bondskanselier Merkel het akkoord nog moet verkopen, is de kans afgenomen dat de Duitse regering zal vallen. Bovendien blijkt nu dat er met de nieuwe Italiaanse regering zaken te doen is.”

Ook constateert Cornelissen dat Donald Trump gevoelig lijkt voor de reactie van de aandelenbeurzen. „Eigenlijk zou hij met maatregelen tegen Chinese investeringen komen. „Maar nu laat hij weten deze via de bestaande wet te willen regelen. Dit laat onverlet dat de escalatie in de handelsconflicten doorgaat. Op 6 juli staat de invoering van nieuwe heffingen op Chinese goederen gepland, waarop ongetwijfeld vergeldingsmaatregelen komen. En Trump had ook al gedreigd met heffingen op Duitse auto’s.”

Mede vanwege de handelsconflicten hanteert Robeco een neutrale visie op aandelen. „Meespeelt ook dat hoewel de Amerikaanse economie prima draait, de economische ontwikkeling in de rest van de wereld wat tegenvalt.”

Kabel- en telecombedrijf Altice eindigde bij de Nederlandse hoofdfondsen met een winst van 3,5% bovenaan.

Chipmachinefabrikant ASML won 2,4%. „De afgenomen zorgen over een handelsoorlog helpt de halfgeleidersector, die hierdoor namelijk sterk geraakt zou worden. Zelf blijf ik positief over ASML, mede omdat China een eigen halfgeleiderindustrie wil opbouwen. Toeleveranciers kunnen hiervan profiteren”, aldus analist Jos Versteeg van InsingerGilissen.

DSM steeg 2,2%, gesteund door een koersdoelverhoging door ING. Verder meldde persbureau Bloomberg dat investeerder Bain Capital DSM Sinochem Pharmaceuticals (DSP) wil inlijven. DSP is een samenwerking van DSM en het Chinese Sinochem.

Vopak won 1,2%. Het tankopslagbedrijf neemt mogelijk een minderheidsbelang in het Pakistaanse lng-onderdeel van Engro. Het gaat om infrastructuur in de haven van Karachi.

Galapagos veerde op na de stevige terugval bij opening, maar sloot nog altijd 4,4% lager. Het biotechbedrijf heroverweegt de samenwerking op het gebied van taaislijmziekte met AbbVie, na het besluit van de Amerikaanse partner niet verder te gaan met een geplande tweede drievoudige combinatietherapie.

Bij de middelgrote fondsen eindigden de toeleverancier aan de chipsector Besi en financieel dienstverlener Intertrust met plussen van 3,2% respectievelijk 2,6% aan kop.

TomTom meldde kaartdiensten te gaan leveren aan hotelvergelijkingssite Trivago, maar zakte niettemin 1,7%.

Wilt u de DFT Nieuwsbrief voortaan iedere ochtend automatisch via de mail ontvangen? Dan kunt u zich hier gratis aanmelden.