Financieel/Ondernemen
2234330
Ondernemen

SOCIALE ZAKEN Schouten Bomen handelt in afdankertjes

Oude fruitbomen gered van zaag

Richard Schouten koppelt bomen aan een nieuwe eigenaar.

Richard Schouten koppelt bomen aan een nieuwe eigenaar.

Abbekerk - In de showtuin van Schouten Bomen in het Noord-Hollandse Abbekerk staan honderden oude fruit-, noten- en sierbomen te pronken. Richard Schouten geeft bomen die anders zouden zijn weggezaagd of opgebrand een nieuw leven bij tuineigenaren die juist blij zijn met zo’n karakteristieke boom.

Richard Schouten koppelt bomen aan een nieuwe eigenaar.

Richard Schouten koppelt bomen aan een nieuwe eigenaar.

Schouten groeide op als zoon van een fruitteler en hielp van kleins af aan mee op het bedrijf. Daarnaast werkte hij als zzp-er in de tuinaanleg en wegenbouw en investeerde in loonwerkmachines. Hij kocht onder andere een bomenrooimachine die kleine en grote bomen met kluit en al kan opgraven. Dat bleek een schot in de roos. Schouten ontwikkelde een proces om oude (fruit)bomen een tweede leven te geven.

Rooien

„Het begint bij het rooien”, vertelt hij. „De bomenrooimachine heeft maanvormige messen waarmee je een grote ronde kluit kunt uitgraven. Die kluit pakken we in met jute en gaas en vervolgens transporteren we de bomen naar onze showtuin. We graven ze in en sluiten ze aan op een speciaal druppelsysteem dat zorgt dat de bomen gezond blijven, zowel in de showtuin als bij de nieuwe eigenaren. Het systeem wordt met de bomen meegeleverd en kan gewoon op de tuinslang worden aangesloten.”

Showtuin

Inmiddels staan er zo’n duizend oude fruitbomen, notenbomen, sier- en laanbomen in de showtuin op een nieuwe eigenaar te wachten. Ze komen overal in Nederland vandaan: oude boomgaarden, romantische boerderijen of van fruittelers die een deel van hun boomgaard vernieuwen.

De vraag naar karakteristieke bomen is groter dan ooit, merkt Schouten. „Zo’n grillige appel- of perenboom brengt sfeer in een tuin.”