Nieuws/Financieel
2235161
Financieel

Huizenkopers houden hoofd koel

Amsterdam - Of de woningmarkt nou onder hoogspanning staat of niet, huizenkopers leggen niet zelf een financiële strop om hun nek. Ze houden vast aan het voorbehoud van financiering.

Dat blijkt uit een analyse van minister Ollongren (Binnenlandse Zaken). Daaruit blijkt dat het aantal kopers dat zonder voorbehoud van financiering zijn slag slaat niet toeneemt als de woningmarkt overspannen raakt. Sterker nog, dat gebeurt in een ontspannen markt zelfs iets vaker.

Door de bank genomen neemt zeven op de tien kopers een financieringsvoorbehoud op in het koopcontract. In een meer gespannen woningmarkt doet precies 70% dat en in een ontspannen woningmarkt laten net iets meer mensen dat zekerheidje juist achterwege, 67% laat dan het voorbehoud opnemen.

Zeker Utrecht, gokkend Rotterdam

Een doorsnede van de vier grote steden laat zien dat die niet veel van het gemiddelde afwijken. Onderling zijn er wel wat verschillen. In Rotterdam houden ze het meest van een risicootje, daar neemt slechts 65% het voorbehoud op. In Utrecht kiest 79% juist voor zekerheid. Amsterdam (67%) en Den Haag (71%) liggen daartussen.

Bouwkundige keuring

De bouwkundige keuring is de afgelopen jaren wel vaker van tafel verdwenen. In 2012 nam 32% dit voorbehoud op, vorig jaar was dat nog 25%. Maar volgens de minister valt er nog niks te zeggen over een structurele trend op dat vlak. Logischerwijs kiezen mensen met een oudere woning vaker voor een bouwkundige keuring dan mensen in een relatief nieuwe woning.