Financieel/Geld
2235470
Geld

Column: Vandaag is het Veteranendag

Vandaag is het Veteranendag. Erkenning en waardering voor de veteranen staan centraal. Duizenden mannen én vrouwen die zijn uitgezonden voor militaire missies worden in het zonnetje gezet. Van de Tweede Wereldoorlog tot de huidige inzet in Afghanistan en Mali. Ik ben er vandaag als Veteranenombudsman bij.

De Veteranenombudsman biedt veteranen de helpende hand, zoals aan Michael*. Michael is in 2006 met een luchtmobiel infanteriebataljon uitgezonden naar Afghanistan. Een uitzending met veel vuurcontact met de vijand. Zijn maat raakte zwaar gewond in een hinderlaag. Na zijn terugkeer gaat het mis met Michael. Hij is enorm opgefokt en agressief. Ook gebruikt hij veel drank en harddrugs. Zijn vriendin verlaat hem. Hun koopwoning wordt verkocht met een forse restschuld.

Als Michael gaat zwerven en niet meer op zijn werk komt, wordt hij opgenomen in het Centraal Militair Hospitaal. Maar dan loopt zijn tijdelijk arbeidscontract met Defensie af en Michael is nu alles kwijt. Zijn vriendin, zijn huis en zijn werk. Er volgt een eerste keuring voor een militair invaliditeitspensioen. Meerdere herkeuringen volgen, maar toch wordt een medische eindtoestand voor Michael steeds niet vastgesteld. Ondertussen krijgt Michael behandelingen voor zijn Posttraumatische Stress Syndroom (PTSS).

Stress en spanning

Ten einde raad neemt de moeder van Michael contact met ons op. Michael weet nog steeds niet of hij een militair invaliditeitspensioen kan krijgen. De keuringen en de onzekerheid over zijn financiële situatie geven hem enorm veel stress en spanning. Hier wordt Michael helemaal niet beter van. Medewerker Matthijs van de Veteranenombudsman gaat aan de slag met het probleem van Michael. Deze situatie heeft veel te lang geduurd. Matthijs schakelt de Inspectie Militaire Gezondheidszorg in voor zijn onderzoek. Defensie erkent al snel de misstanden. Eindelijk krijgt Michael duidelijkheid over zijn financiële situatie en kan hij gaan bouwen aan zijn toekomst

Als Veteranenombudsman wil ik graag makkelijk bereikbaar en benaderbaar zijn voor veteranen. Ik bezoek geregeld inloophuizen. In april was ik nog in Hardenberg en sprak daar met veteranen en hun dierbaren over wat hen bezighoudt. Ook sprak ik daar met de vrijwilligers Ruben, Alet en Gerrit. Zij zetten zich vol passie in om iedereen zich thuis te laten voelen en zij verdienen dan ook een groot compliment. Vandaag, op Veteranendag, is iedereen van harte welkom bij onze informatiestand op het Malieveld in Den Haag. Voor een praatje of meer informatie. Want veteranen verdienen erkenning en aandacht.

*gefingeerde naam