Nieuws/Financieel
2235654
Financieel

'Trump wil uit handelsverbond WTO'

Washington - De Amerikaanse president Donald Trump wil de Verenigde Staten terugtrekken uit wereldhandelsorganisatie (WTO). Dat schrijft de Amerikaanse nieuwswebsite Axios op basis van bronnen binnen het Witte Huis.

,,Hij heeft wel honderd keer gedreigd uit de WTO te stappen'', zei een van de bronnen die het onderwerp zelf met Trump besprak. De Amerikaanse president zou zijn adviseurs meermalen hebben verteld dat de VS ,,altijd genaaid wordt'' door de WTO. Volgens Trump is het handelsorgaan door de rest van de wereld ontworpen om de Verenigde Staten dwars te zitten.

Trumps adviseurs zouden Trump proberen uit te leggen dat de VS succesvoller is bij de WTO dan andere landen. Daar lijkt de president, die zich tijdens zijn campagne al laatdunkend uitliet over de WTO, zich echter niet door overtuigen.

Overdrijving

Minister van Financiën Steve Mnuchin weersprak het bericht van Axios tegenover Fox News. Dat Trump uit de WTO zou willen stappen, noemt hij een overdrijving. ,,De president is duidelijk geweest dat hij zorgen heeft over de WTO en hij denkt dat er aspecten zijn die oneerlijk zijn.'' Volgens Mnuchin is de regering Trump echter gericht op vrije handel en het afbreken van barrières.

Overigens kan Trump niet op eigen houtje besluiten uit de WTO te stappen. Hij kan dat wel aankondigen, maar voor een daadwerkelijk vertrek moet het Congres een wetswijziging doorvoeren.