Nieuws/Financieel
2235906
Financieel

Fusie Tata en ThyssenKrupp bijna rond

Ijmuiden - De fusie tussen de Europese afdelingen van de staalgiganten ThyssenKrupp en Tata Steel is op een haar na rond. Vrijdagochtend stemde de ondernemingsraad van Tata Steel Nederland (het voormalige Hoogovens) in met de samensmelting. Daarmee is het laatste grote obstakel genomen voor de fusie genomen, zegt voorzitter Frits van Wieringen van de ondernemingsraad.

,,Binnen nu en een uur zal naar verwachting in Duitsland de zaak rond gemaakt worden", zei Van Wieringen. De directie kwam tegemoet aan voorwaarden over onder meer de relatief zelfstandige positie van de Nederlandse activiteiten. Ook is toegezegd dat er in IJmuiden zal blijven geïnvesteerd. Een dag eerder gingen de Duitse bonden die betrokken zijn bij ThyssenKrupp al akkoord met de deal en daarvoor gaven de bonden in Nederland al hun fiat.

Het Indiase Tata Steel en het Duitse industrieconcern ThyssenKrupp maakten in september vorig jaar hun plannen wereldkundig om hun staalactiviteiten in Europa samen te voegen. Ze verwachten 400 miljoen tot 600 miljoen euro te kunnen besparen, onder meer door het schrappen van 4000 arbeidsplaatsen.

Bij de ondernemingsraden, werknemers en vakbonden bij ThyssenKrupp en Tata in IJmuiden waren grote zorgen over de deal, vooral vanwege het banenverlies. Er zijn toezeggingen gedaan dat er geen gedwongen ontslagen volgen.

’ThyssenKrupp krijgt meerderheid’

Aanvankelijk zou het fusiebedrijf gelijk verdeeld worden, maar volgens mediaberichten heeft ThyssenKrupp op het laatste moment een belang van 55 procent bedongen. Daarmee wordt tegemoetgekomen aan kritiek van investeerders en vakbonden. Die wilden een groter deel van de taart nadat de winsten bij Tata Steel in Europa de laatste tijd onder druk kwamen.

Eerder werd al bekend dat het hoofdkantoor van het fusiebedrijf in Amsterdam komt. De naam is nog niet bekendgemaakt. De joint venture wordt na ArcelorMittal het op één na grootste staalbedrijf van Europa gemeten naar staalproductie.

,,Binnen nu en een uur zal naar verwachting in Duitsland de zaak rond gemaakt worden", zei Van Wieringen. De or stelde voorwaarden aan onder meer de financiële positie van de Nederlandse activiteiten. Een dag eerder gingen de Duitse bonden die betrokken zijn bij ThyssenKrupp al akkoord met de deal. Eerder gaven de bonden in Nederland al hun fiat.