Nieuws/Financieel
2236973
Financieel

Verbod op afknijpen boeren en tuinders

Het kabinet neemt maatregelen om de marktpositie van boeren en tuinders te versterken. Er komt een expliciet verbod op een aantal oneerlijke handelspraktijken waar bijvoorbeeld groothandels, supermarkten en de levensmiddelenindustrie zich soms van bedienen. Dat geeft de rechter en toezichthouder ACM de mogelijkheid om sancties op te leggen.

Verder krijgen boeren meer wettelijke mogelijkheden om samen op te trekken richting grote afnemers en onderling afspraken te maken over zaken als duurzaamheid en dierenwelzijn. Ook komt er een meldpunt voor vermeende misstanden en gaat de ACM periodiek onderzoek doen naar de prijsvorming en eventuele problemen in de sector.

Eerlijke prijs

De maatregelen van moeten eraan bijdragen dat agrariërs een eerlijke prijs krijgen voor hun producten en beloond worden voor extra inspanningen op het gebied van natuur, milieu, biodiversiteit en dierenwelzijn. ,,We willen zorgen dat de boeren meer macht krijgen en die ook met elkaar kunnen bundelen in contractonderhandelingen'', zegt landbouwminister Carola Schouten.

Onderzoek wijst uit dat tussen de 10 en 20 procent van de boeren en tuinders te maken heeft met handelspraktijken die zij als oneerlijk ervaren. Het gaat bijvoorbeeld om leveringsvoorwaarden die eenzijdig worden gewijzigd, of bestellingen voor bederfelijke producten die kort van tevoren worden geannuleerd. Dat zorgt voor onzekerheid en beperkt boeren in hun mogelijkheden om te investeren in de toekomst van hun bedrijf.