Nieuws/Financieel
2237268
Financieel

Beleggers benieuwd naar banencijfers VS

Beleggers kijken volgende week vooral uit naar de Amerikaanse banencijfers op vrijdag. Analisten verwachten dat het aantal banen in de Verenigde Staten in juni met circa 190.000 is gegroeid. Dat zou echter een teruggang betekenen ten opzichte van de 223.000 arbeidsplaatsen die er in mei bijkwamen.

Verder gaan de beurzen mogelijk opnieuw een volatiele handelsweek tegemoet. Gemengde signalen van de Amerikaanse regering over het handelsconflict met China zorgden de afgelopen week al voor stevige schommelingen op de aandelenmarkten. President Donald Trump zou zelfs gedreigd hebben om zijn land terug te trekken uit de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Beweeglijkheid

Ook het verkrappende monetaire beleid van de Europese Centrale Bank en de Amerikaanse Federal Reserve lijkt te zorgen voor meer beweeglijkheid op de beurzen. Hetzelfde geldt voor de verwachting bij sommige beleggers dat de wereldeconomie op het punt staat om iets te gaan afkoelen.

Daar komt volgens directeur Martine Hafkamp van vermogensbeheerder Fintessa bij dat beleggers in de VS een alternatief hebben gekregen voor aandelen. „Daar zijn er intussen obligaties van goede kwaliteit te koop met effectieve rendementen boven 4%”, aldus Hafkamp.

Mogelijk kan de Amerikaanse Onafhankelijheidsdag op woensdag voor wat rust zorgen op de financiële markten. De beurzen in New York blijven die dag dicht.

Tweede halfjaar

Beleggers beginnen volgende week trouwens aan de tweede helft van het beursjaar 2018. Het eerste halfjaar kende twee gezichten met een licht positief einde.

De AEX-index opende dit jaar op 545 punten. De Amsterdamse beursgraadmeter bereikte vervolgens in februari een dal van 516. Daarna steeg de AEX in mei naar een piek van 572,9 punten. Afgelopen woensdag zakte de index door zorgen over het internationale handelsconflict naar een stand van 544. Uiteindelijk zorgde herstel bij onder meer technologiefondsen ervoor dat de meeste beleggers op het Damrak het eerste halfjaar toch met een licht positief gevoel konden afsluiten.