2238412
Financieel

Nike schittert; Winst Wall Street slinkt

New York - De Amerikaanse aandelenbeurzen hielden vrijdag kleine winsten vast na flink hogere koersen bij de start van de handel.

De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde 0,2% hoger op 24.272 punten. De brede S&P 500 steeg 0,1% tot 2714 punten en de technologiebeurs Nasdaq ging eveneens 0,1% vooruit tot 7510 punten.

De oliewaarden droegen bij aan een positief sentiment op de laatste handelsdag van het tweede kwartaal. Het macro-economische nieuws in de VS hielp eveneens mee om de koersen te ondersteunen. De economische bedrijvigheid in de regio Chicago steeg in juni naar het hoogste niveau in zes maanden.

Wells Fargo (+3,5%) was in trek bij beleggers in de VS na de aankondiging om het dividend te gaan verhogen nadat de bank goed door de stresstesten van de Amerikaanse centrale bank (Fed) was gekomen.

Nike was in uitstekende doen met een koerssprong van 11,2%. De sportartikelenproducent kwam met beter dan verwachte kwartaalcijfers. Het bedrijf is ook positief gestemd over de prestaties in het lopende boekjaar. Andere sportartikelbedrijven als Foot Locker en Under Armour gingen desondanks 2,6% en 3,5% achteruit.

De olieprijs in de VS klom tot boven de $74 per vat dicht tegen het hoogste niveau sinds eind 2014, vanwege de stagnatie van de olieproductie in oliestaat Libië. De oliefondsen Chevron en Exxon Mobil koersten in reactie 0,6% respectievelijk 1% hoger.

KB Home schoot 7,4% omhoog. De huizenbouwer kwam met goed ontvangen bedrijfscijfers naar buiten.

Fiat Chrysler boekte een plus van 1,3%. Naar verluidt heeft de Zuid-Koreaanse branchegenoot Hyundai interesse om de autobouwer in te lijven.