Financieel/Geld
2238519
Geld

Herman den Blijker in de rechtszaal om RTL-contract

Herman den Blijker: freelancer of werknemer?

Herman den Blijker: freelancer of werknemer?

Rotterdam - Tv-zender RTL en de Belastingdienst hebben een rechtszaak gevoerd over het dienstverband van Herman den Blijker. De tv-kok moest daarbij zelf als getuige in de Arnhemse rechtbank komen opdraven. De voorlopige conclusie van het juridische steekspel: de Rotterdammer is freelancer.

Herman den Blijker: freelancer of werknemer?

Herman den Blijker: freelancer of werknemer?

RTL hoeft dus geen WW- en andere sociale premies af te dragen voor de presentator van programma’s als Herrie in de keuken!, Mijn tent is top en Herman & Martijn op de proef gesteld, blijkt uit een vonnis dat de rechtbank in Arnhem heeft gepubliceerd. Dat vonnis is geanonimiseerd, maar een betrokkene bevestigt dat de zaak om RTL en Den Blijker draait.

Concurrentiebeding

De Rotterdamse chef-kok en culinair expert haalt maar een kwart van zijn inkomsten uit werk voor RTL – ruim beneden de grens van 70% die geldt voor een verkapt dienstverband – maar toch meende de fiscus dat de tv-zender sociale premies moest betalen. Den Blijker had immers een concurrentiebeding in zijn contract staan, en dat wijst op een gezagsverhouding en dus schijnzelfstandigheid.

„De rechter moet alles afwegen”, verklaart arbeidsrechtadvocaat Mark Diebels. „En in dit geval is het oordeel dat het concurrentiebeding wel degelijk kan aansluiten bij zelfstandigheid.” Ook het feit dat Den Blijker al sinds 2004 programma’s voor RTL maakt, was voor de rechter geen reden om een verkapt dienstverband te zien.

Verhaallijn

Den Blijker is zelf ook naar de rechtbank gekomen, en heeft daar onder meer gezegd dat zijn programma’s niet vooraf gescript zijn, maar dat er op de eerste draaidag een ’verhaallijn’ wordt uitgestippeld. Ook dat wijst erop dat er geen gezagsverhouding is, concludeert de rechter.

Opmerkelijk genoeg moet een rechter zich binnenkort opnieuw buigen over een vermeende schijnzelfstandigheid in de culinaire hoek: een maaltijdbezorger van Deliveroo heeft zijn opdrachtgever gedaagd.

Lastig

Diebels durft de uitkomst van die zaak nog niet te voorspellen. „Juist omdat de rechter alles moet afwegen, zijn deze zaken verduiveld lastig. De arbeidswetten die we nu gebruiken stammen uit 1907, maar de verhoudingen uit die tijd bestaan allang niet meer.”

Geen van de betrokken partijen wilde reageren. De fiscus heeft nog een maand om in hoger beroep te gaan.