Nieuws/Financieel
2238651
Financieel

Zonder Boer geen AH Delhaize

Nieuw topman Frans Muller

Nieuw topman Frans Muller

Dick Boer zal het zelf nooit zeggen, maar zonder hem was de kans aanwezig dat Ahold niet meer had bestaan.

Nieuw topman Frans Muller

Nieuw topman Frans Muller

Boer werd de baas van Albert Heijn toen het bedrijf langs de rand van de afgrond scheerde, na het gigantische boekhoudschandaal in 2003. Klanten liepen weg en op de beurs was het supermarktconcern nog maar een schijntje waard.

Boer wist Albert Heijn door een radicale strategiewijziging, lagere prijzen, betere producten en betere logistiek weer op de rit te krijgen. Als dat niet was gelukt, had Ahold later nooit het geld gehad om supermarkten als Konmar en een aantal Super de Boer winkels te kopen. En nog later te fuseren met Delhaize.

Boer werkt keihard, zeggen naaste medewerksters. Als er een een gaatje van tien minuten in zijn agenda zit, wordt hij al onrustig. Het lijkt er dan ook niet op dat hij genoegen gaat nemen met een relatief rustige baan als commissaris. „Ik voer wel gesprekken, zowel in VS als Europa, onder anderen met collega’s die gestopt zijn. Vrijwel iedereen zegt: neem eerst afstand, maak je hoofd leeg. Ik moet ook mijn energie weer opladen.

Ik denk dat het straks echt wel duidelijk wordt als ik met mijn racefietsje door de duinen rijd. Alles is open, ook een functie buiten de retail. Als ik weer een actieve baan neem, dan zal dat niet in Nederland zijn”, aldus De Boer.