Nieuws/Financieel
2239321
Financieel

Hoofdkantoor nieuwe staalcombinatie komt in regio Amsterdam

Het hoofdkantoor van de joint venture tussen Tata Steel en ThyssenKrupp zal in de regio Amsterdam worden gevestigd.

Hans Fischer, CEO bij Tata Steel Europe, benadrukt dat nog gezocht wordt naar een geschikte locatie, maar dat deze in ieder geval komt te liggen in de regio van Amsterdam. „Dat kan ergens zijn in de lijn van Alkmaar tot Amsterdam.” Het hoofdkantoor van de R&D-activiteiten gaat naar IJmuiden, waar de komende jaren fors zal worden geïnvesteerd in innovatie en technologie.

In de nieuwe staalcombinatie zal de Raad van Bestuur (RvB) bestaan uit zes directieleden, waarvan drie afkomstig van Tata Steel en drie van ThyssenKrupp. Volgens Fischer zal binnenkort meer duidelijkheid komen over wie de nieuwe topman wordt. Ook in de Raad van Commissarissen zullen de posten gelijk worden verdeeld.

Door de gelijke machtsverhoudingen heeft Fischer vertrouwen dat Tata Steel en ThyssenKrupp in de joint-venture die naar verwachting in 2019 van start zal gaan gezamenlijk zullen optrekken. Hij gaat er van uit dat gevoeligheden in het topmanagement, zoals bij fusiepartners Air France-KLM niet aan de orde zullen zijn.

Met de nieuwe krachtenbundeling krijgt de Duits-Indiaase jointventure een sterkere positie op de staalmarkt waarmee de overcapaciteit vanuit China en de opgelegde Amerikaanse importheffingen voor staal uit Europa beter het hoofd kunnen worden geboden. Volgens Theo Henrar, directievoorzitter bij Tata Steel Nederland zijn de restricties in de VS onterecht opgelegd. Hij wijst er op dat uiteindelijk de consument hierdoor meer moet gaan betalen voor zijn producten.

De combinatie, die de naam Thyssenkrupp Tata Steel krijgt, heeft circa 48.000 medewerkers en een omzet van 15 miljard euro.