Nieuws/Financieel
2244011
Financieel

Musk: Tesla haalt productiedoel Model 3

Palo Alto - Tesla heeft afgelopen week 5000 Model 3's gebouwd. Daarmee heeft de maker van elektrische auto's een zelf opgelegd productiedoel gehaald en is het bedrijf volgens topman Elon Musk ,,een echte automaker'' geworden.

Tesla moet de Model 3 in hoge aantallen produceren om winstgevend te worden. Het bedrijf had gezegd aan het einde van het tweede kwartaal de weekproductie te hebben opgevoerd naar 5000 voertuigen van het nieuwe massamodel. Volgens Musk kan Tesla deze maand de 6000 per week halen.

Tot nog toe heeft Tesla zich vooral gericht op duurdere auto's. De Model 3 is de eerste massaproductiewagen van het bedrijf. Tot aan die auto werd begonnen, rolden er ongeveer 25.000 auto's per kwartaal uit de fabriek. Analisten kijken echter kritisch naar de ambitieuze productiedoelen van Tesla, omdat topman Musk er een handje van heeft onmogelijke deadlines te stellen.

Om het doel te halen werd alles uit de kast getrokken. Musk beschreef de enorme druk eerder als de ,,productiehel". Op het terrein van Tesla werd zelfs een grote tent opgetrokken met een volledige productielijn met robots om sneller te kunnen bouwen.

In totaal produceerde Tesla in het afgelopen tweede kwartaal ruim 53.000 auto's. Het bedrijf houdt vast aan zijn productiedoelen voor dit jaar en verwacht winstgevend te zijn in het derde en vierde kwartaal.

De volgers van Tesla zijn overigens nog altijd erg verdeeld over de beloftes van Musk. Sommige analisten wijzen ook na de gehaalde productiedeadline nog op de hoge uitgaven van het bedrijf, en denken dat het geld binnenkort opraakt. De koers van Tesla is dit jaar met meer dan 30 procent gestegen, maar volgens critici stort de waarde snel in zodra de kas leeg is.