Nieuws/Financieel
2244068
Financieel

Beursupdate: Aftrap nieuwe maand brengt AEX van slag

Brunel-oprichter Jan Brand en schipper Bouwe Bekking van Team Brunel hebben maandag de beurshandel in Amsterdam geopend. Team Brunel eindigde vorige maand als derde in de Volvo Ocean Race.

Brunel-oprichter Jan Brand en schipper Bouwe Bekking van Team Brunel hebben maandag de beurshandel in Amsterdam geopend. Team Brunel eindigde vorige maand als derde in de Volvo Ocean Race.

Op de eerste handelsdag van juli kon de Amsterdamse beurs geen potten breken. De donkere handelswolken en de politieke perikelen in Duitsland sloegen de AEX terug tot ruim onder de 550 punten. Daarmee werd de jaarwinst bijna verspeeld. Vooral Altice en Signify gingen in de uitverkoop. In de Midkap raakte TomTom in verval.

Brunel-oprichter Jan Brand en schipper Bouwe Bekking van Team Brunel hebben maandag de beurshandel in Amsterdam geopend. Team Brunel eindigde vorige maand als derde in de Volvo Ocean Race.

Brunel-oprichter Jan Brand en schipper Bouwe Bekking van Team Brunel hebben maandag de beurshandel in Amsterdam geopend. Team Brunel eindigde vorige maand als derde in de Volvo Ocean Race.

De AEX-index keek de gehele dag tegen een duidelijk verlies aan en eindigde 0,9% lager op 546,51 punten. Aan het begin van de handel dook de hoofdgraadmeter met 544,09 nog onder de beginstand van 2018. De Midkap daalde zelfs 1,7% naar 763,07 punten.

De koersenborden in Parijs (-0,9%) en Frankfurt (-0,3%) kleurden eveneens rood.

Het internationale handelsconflict drukte vanaf de start een negatieve stempel op de handel. Vrijdag gaan namelijk de door de Amerikaanse president Donald Trump aangekondigde importheffingen op producten uit China in. Trump gaf twee weken geleden zijn goedkeuring aan heffingen ter waarde van in totaal $50 miljard op Chinese goederen. China heeft al laten weten hard terug te zullen slaan. Intussen dreigt Brussel met nieuwe importheffingen wanneer de Amerikanen tarieven op Europese auto's gaan invoeren. Volgens Corné van Zeijl, marktanalist bij Actiam, is het afwachten in hoeverre het handelsconflict verder zal escaleren of dat de partijen bereid zijn om de betrekkingen enigszins te normaliseren. „Het ziet er vooralsnog naar uit dat Trump zijn woorden om gaat zetten naar daden. Met importheffingen worden bedrijven direct geraakt doordat ze minder producten kunnen verkopen en indirect vanwege de toegenomen druk op de marges.”

De toegenomen onzekerheid over het lot van de Duitse regering vanwege het dreigende aftreden van de minister van Buitenlandse Zaken Horst Seehofer speelde het sentiment eveneens parten. Seehofer heeft een conflict met de Duitse bondskanselier Angela Merkel over de migratiestromen in Duitsland . „Afgelopen vrijdag was er juist nog enthousiasme in de markt over de migratie-deal bij de EU-top. Het is echter opvallend dat interne politieke onrust in Duitsland de rente op Italiaanse staatsobligaties omhoog stuwt”, stelt Van Zeijl.

Verder kijken beleggers uit naar de publicatie van het Amerikaanse banenrapport eind deze week. „Vooral de loonontwikkeling in de VS wordt scherp in de gaten gehouden. Ondanks de zeer lage werkloosheid en het beperken van immigranten blijft de loonstijging in Amerika en de druk op de loonkosten vooralsnog beperkt doordat het aantal alternatieve arbeidscontracten vergelijkbaar met de zzp’ers in ons land enorm is gestegen.”

In de AEX was ArcelorMittal in mineur met een verlies van 1,9%. De staalfabrikant doet zaken in zowel China als de Verenigde Staten, en kan daarom last krijgen van de dreigende handelsoorlog. Ook ArcelorMittal te maken met sterke concurrent na het samengaan van de staaltakken van ThyssenKrupp en Tata.

Kabel- en telecomaanbieder Altice, de grote winnaar in de eerste helft van 2018, liet door winstnemingen 3,2% liggen. Signify werd 2,6% onder het slot van afgelopen vrijdag geduwd. ASML belandde ook in de onderste regionen met een koersdaling van 1,8%. RD Shell raakte 1,2% kwijt. De olieprijs viel terug tot ruim onder de $79 pet vat nadat Trump afgelopen zaterdag aangaf dat Saoedië-Arabië akkoord zou zijn met zijn verzoek om de olieproductie te gaan verhogen.

DSM koerste 0,7% in het rood. Investeerder Bain Capital koopt zoals verwacht DSM Sinochem Pharmaceuticals (DSP). DSP is een samenwerking van DSM en het Chinese Sinochem. DSM ontvangt na afronding van de deal €275 miljoen in contanten voor zijn belang van 50% in het samenwerkingsverband.

Galapagos moest 0,7% afstaan. Het biotechnologieconcern kreeg vrijdag als een koerstik als gevolg van de ruzie met partner AbbVie bij het ontwikkelen van een medicijn tegen taaislijmziekte.

AkzoNobel zakte 0,1%. Topman Thierry Vanlancker gaf aan dat de verffabrikant kijkt naar kleinere overnames, maar het vizier niet meer richt op het inlijven van branchegenoot Axalta.

Gemalto won fractioneel. De digitaal beveiliger staat op het punt te worden overgenomen door branchegenoot Thales.

In de Midkap was TomTom de gebeten hond en dook 9,7% omlaag. Beleggers toonden zich daarmee niet onder de indruk van het bericht dat Apple blijft samenwerken met het navigatieconcern. Volgens Wim Zwanenburg, beleggingsstrateeg bij Stroeve & Lemberger, speelt naast het negatieve marktsentiment en de onrust in de Europese autosector vanwege de dreigende Amerikaanse handelsrestricties ook mee dat de mededeling van Apple door beleggers als ’een zoethoudertje’ wordt gezien. „Apple is al langer bezig met het maken van eigen kaartgegevens om concurrentievoordeel te behalen en minder afhankelijk te zijn van andere partijen, maar is vooral actief rond de grote steden in de VS, zoals in de omgeving van San Fransisco terwijl TomTom de globale kaartinformatie aan Apple levert.”

Brillenverkoper GrandVision (-4,4%) lag ook slecht in de markt.

BAM gleed 3,1% weg. Het bouwconcern is betrokken bij de aanleg van de nieuwe zeesluis bij IJmuiden, waarvan deze week bekend wordt hoeveel vertraging die gaat oplopen. Ook AScX-fonds VolkerWessels (-0,6%) heeft er inmiddels een voorziening voor opgenomen.

Maaltijdenbezorger Takeaway.com daarentegen was de enige winnaar en mocht 2,1% bijschrijven.

AScX-aandeel Vastned werd 4,6% omlaag getrokken. Het vastgoedfonds kreeg een verkoopadvies van ING voor de kiezen. Branchegenoot NSI (-3,1%) werd eveneens met een adviesverlaging van ING geconfronteerd.

Basic-Fit sterkte nog ens 5,2% aan. De sportschoolketen was vrijdag ook al in trek na een koopadvies van KBC Securities.

Veevoerbedrijf ForFarmers (-0,5%) liet weten de mengvoeractiviteiten van het in Nederland en Duitsland actieve Maatman veevoeders en kunstmest over te nemen. De overname waardeert Maatman op €7 miljoen.

Lokaal fonds Esperite (-1%) kondigde aan zijn belang in CryoSave South Africa te verkopen. Het biotechnologiebedrijf doet de stamcelbank samen met samenwerkingspartner Ecsponent van de hand. Koper Go Life Healthcare betaalt in totaal 50 miljoen Zuid-Afrikaanse rand voor CryoSave. Daarvan krijgt Esperite er 20 miljoen, omgerekend zo'n €1,25 miljoen.

Alfen (+1,7%) neemt de Finse ontwikkelaar en producent van elektriciteitsdistributiesystemen Elkamo over. Financiële details werden door het laadpalenbedrijf niet gegeven.

Core Laboratories kreeg een dreun van 5,7% om de oren na een neerwaartse bijstelling voor de winst en omzet in het tweede kwartaal. De in Amsterdam genoteerde dienstverlener aan de olie- en gasindustrie wijt het winst- en omzetalarm onder meer aan vertragingen in het herstel van ,,internationale veldontwikkelingsactiviteiten''.