Nieuws/Financieel
2244863
Financieel

Ga met een veilig gevoel op vakantie

Goed slot op huis geeft poliskorting

Amsterdam - De vakantietijd breekt weer aan. Ook voor inbrekers begint traditiegetrouw het hoogseizoen.

Wie op vakantie gaat, gaat rustiger weg wanneer het huis goed is beveiligd. Bovendien is een goed beveiligd huis aantrekkelijk voor de portemonnee: diverse verzekeraars geven korting op de premie van de inboedelverzekering.

Eisen

Voor die korting gelden wel bepaalde eisen: zo moet je een Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) of de Borg-norm voor elektronische beveiliging hebben. Het PKVW is op twee manieren te verkrijgen: je kan alles zelf doen of een PKVW-erkend bedrijf inschakelen. Wie zelf de aanpassingen aan zijn huis uitvoert, dient wel hang- en sluitwerk te gebruiken dat aan het SKG-keurmerk met twee of drie sterren voldoet.

Voldoe je aan de eisen? Bij ABN Amro, ANWB, Bruns ten Brink, Centraal Beheer, Delta Lloyd en Unigarant krijg je 20% korting op de premie als je de juiste maatregelen neemt tegen inbraak. Bij andere verzekeraars krijg je 5% tot 15% korting, meldt de Consumentenbond.

Certificaat

Wel is het van belang om een certificaat van het PKVW aan te vragen nadat je deze aanpassingen hebt gedaan of laten doen. Alleen met het certificaat krijg je korting op je inboedelverzekering.

„Afhankelijk van onder meer je woonplaats en gezinssituatie is de premie van een inboedelverzekering al snel tussen de €10 en €16 per maand. Een korting van bijvoorbeeld 10% scheelt al snel een paar tientjes per jaar”, zo heeft de Consumentenbond uitgerekend.

Of je het geld dat je hebt geïnvesteerd helemaal terug verdiend is de vraag. Maar ’s nachts rustig slapen of een ontspannen vakantie, in de wetenschap dat het huis goed is beveiligd, zijn onbetaalbaar.