Nieuws/Financieel
2245212
Financieel

’Staalfusie ThyssenKrupp en Tata wordt lange verbintenis’

Heinrich Hiesinger en Natarajan Chandrasekaran.

Heinrich Hiesinger en Natarajan Chandrasekaran.

Het samenvoegen van de Europese staaldivisies van ThyssenKrupp en Tata Steel wordt ,,een lange verbintenis''. Dat zei de voorzitter van het Indiase Tata Steel, Natarajan Chandrasekaran, moederbedrijf van het voormalige Hoogovens in IJmuiden, tijdens een persconferentie in Brussel.

Heinrich Hiesinger en Natarajan Chandrasekaran.

Heinrich Hiesinger en Natarajan Chandrasekaran.

De fusie is ,,de enige oplossing om aanzienlijke toegevoegde waarde te creëren''. De nieuwe joint venture, die ThyssenKrupp Tata Steel gaat heten, is volgens de Duitse topman Heinrich Hiesinger het ,,perfecte antwoord'' op uitdagingen als de overcapaciteit op de wereldmarkt en de werkgelegenheid die onder druk staat.

Het hoofdkantoor wordt op een nog niet bekende locatie ,,in de regio Amsterdam'' gevestigd. Daardoor komen er naar verwachting honderd tot tweehonderd banen bij. Voor Amsterdam is gekozen vanwege de ligging tussen het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, waar beide bedrijven fabrieken hebben. Het bestuur van de joint venture zal uit zes mensen bestaan, drie van de Duitsers en drie van Tata Steel. Namen zijn nog niet bekend.

Naar de beurs

Het straks op een na grootste staalbedrijf van Europa wordt gelijk verdeeld tussen aandeelhouders van de Duitsers en van Tata Steel. Maar ThyssenKrupp heeft het exclusieve recht om te bepalen of en wanneer de joint venture naar de beurs gaat. Van de opbrengsten krijgt ThyssenKrupp dan 55 en Tata Steel 45 procent. Die verhouding moet de kritiek van grote Duitse investeerders op de fiftyfiftyverdeling van de joint venture verzachten.

De Europese Commissie moet de fusie nog goedkeuren, maar Hiesinger heeft daar vertrouwen in. ,,We weten wat we moeten doen''. Hij kon niet zeggen wanneer de nieuwe combinatie operationeel wordt.