Nieuws/Financieel
2245647
Financieel

Oeso: schaf fiscaal voordeeltje zzp’ers af

Het kabinet moet de belastingvoordelen voor zzp’ers afbouwen. Tegelijkertijd zouden die zzp’ers een minimale vorm van inkomenszekerheid moeten krijgen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid.

Dat schrijft de Oeso, de denktank van industriële landen, in een rapport over de Nederlandse economie. „Riante fiscale prikkels voor zelfstandigen zijn niet bevorderlijk voor echt ondernemerschap, maar dragen bij tot een groot verschil in belastingheffing in vergelijking met werknemers.”

In Nederland heeft het aantal zzp’ers een grote vlucht genomen. Inmiddels zijn er cira een miljoen. De Oeso maakt zich met name zorgen over laagbetaalde zzp’ers. „De ontwikkeling van zelfstandigheid kan resulteren in een lagere kwaliteit van banen. De zelfstandigen betalen niet mee aan ziekte- en arbeidsongeschikheidsverzekeringen, terwijl dat voor werknemers verplicht is. Daardoor staan ze bloot aan groter financiële risico’s bij ziekte.”

De Oeso stelt dat belastingvoordelen gerechtvaardigd zijn als zzp-schap tot meer ondernemerschap in Nederland leidt. Maar dat is in lang niet alle gevallen zo, concludeert de denktank.

Kabinet tornt niet

Het kabinet is niet van plan te tornen niet aan de zelfstandigenaftrek. Eerder opperde het CDA om zzp’ers alleen dat fiscale voordeel te geven als ze pensioensparen. Dat plan heeft het in de kabinetsformatie niet gehaald.

Wel wil minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken de laagstbetaalde zzp’er meer bescherming bieden. Dat blijkt lastig in de uitvoering. Onlangs liet hij aan de Tweede Kamer weten dat die nieuwe aanpak nog op zich laat wachten.

FNV voorzichtig

Vakbond FNV heeft lange tijd geworsteld met de zzp’ers. De bond wijst erop dat het belastingvoordeel van laagbetaalde zzp’ers de facto naar de opdrachtgevers gaat. Die kunnen een zeer laag tarief betalen, wetende dat de zzp’er dit financieel opvangt met zijn zelfstandigenaftrek.

FNV wil echter niet meer dat er zomaar in de zelfstandigenaftrek wordt gesneden, zo staat in een recent verschenen rapport over zzp’ers: „Ondertussen functioneren de fscale faciliteiten ook als inkomensondersteuning en stelt mensen in staat het hoofd boven water te houden. De FNV gaat niet zonder meer akkoord met maatregelen die het inkomen van leden direct raken. De fscale faciliteiten voor zelfstandigen kunnen niet zomaar worden afgebouwd of beëindigd.”

Als zzp’ers meer financiële bescherming krijgen, zoals de Oeso ook voorstelt, dan kunnen de fiscale voordelen alsnog worden afgebouwd. „Als zelfstandigen collectief kunnen onderhandelen, goede tarieven krijgen, zijn verzekerd bij langdurige ziekte en arbeidsongeschiktheid en pensioen kunnen opbouwen, is afouw reëel”, aldus vakbond FNV.