2251300
Geld

Meer werkgevers dan ooit op zoek naar scholieren en studenten

Bijbaantje vinden kinderspel

Van de landbouw tot horeca en studieboeken sorteren: óveral is deze zomer werk voor jongeren.

Van de landbouw tot horeca en studieboeken sorteren: óveral is deze zomer werk voor jongeren.

Amsterdam - Het derde kwartaal is begonnen, en daarmee ook het vakantiewerkseizoen. Als de stijgende lijn van de afgelopen jaren doorzet, gaan 1,4 miljoen 15- tot 25-jarigen de komende maanden bijverdienen. Dat is dit jaar gemakkelijker dan ooit.

Van de landbouw tot horeca en studieboeken sorteren: óveral is deze zomer werk voor jongeren.

Van de landbouw tot horeca en studieboeken sorteren: óveral is deze zomer werk voor jongeren.

Sectoren waar in ’s zomers traditiegetrouw veel jongeren werken, zoals de horeca, de detailhandel en de zorg, horen immers bij de branches waar de arbeidsmarkt extreem krap is. Het lukt buiten de vakantie al amper om aan genoeg personeel te komen, laat staan als de vaste krachten vrije dagen gaan opnemen.

Werkgevers als de IJzeren Man, een recreatiegebied bij ’s-Hertogenbosch, hebben zelfs ’open avonden’ georganiseerd voor mensen die misschien voor ze willen werken. Studieboekenhuis Van Dijk probeert jongeren te lokken met een tijdelijke vestiging van de Subway en gratis friet. Werkgevers in andere sectoren krijgen ook minder sollicitaties, maar zeggen wel dat die beter zijn dan in de jaren van hogere werkloosheid.

Bovendien hebben jongeren ook steeds meer keuze. Wie meerderjarig is, hoeft zich niet meer aan een werkgever te binden, maar kan ook zzp’er worden in dienst van partijen als Deliveroo. Dat geeft meer vrijheid, en het scheelt in de belastingen.

Zeker voor minderjarigen blijven de regels voor wat voor werk ze mogen doen, en onder welke omstandigheden, bijzonder streng. Voor iedereen die nog een baantje zoekt: wat mag er nou eigenlijk, en wat kan er?

Brugklas

Tot 13 jaar mag je in principe niet werken, maar natuurlijk wel klusjes doen. Was de auto van de buurman, maai een grasveldje bij de andere buur, en laat een paar deuren verderop de hond eens uit. Veel verdien je er niet mee, maar een welverdiend ijsje aan het eind van zo’n ’werkdag’ zit er dan wel in.

13 en 14 jaar

Vanaf je 13e verjaardag is werken officieel toegestaan, maar er zijn nog maar weinig baantjes die je mag aannemen. Zijn er machines in de buurt? Dan mag je daar niet werken. Gevaarlijke stoffen, inclusief bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen op het fruit dat moet worden geplukt? Dan mag je daar niet werken. Wordt er alcohol geschonken? Dan mag je daar niet werken. Werk achter de kassa? Alleen als het de winkel is bij de boerderij van je ouders. Werken op zondag? Alleen als het echt niet anders kan, bijvoorbeeld omdat juist dan de modeshow is waarin je moet meelopen.

Met al die restricties blijven er nog genoeg plekken over waar je wel kunt werken. Lichte werkzaamheden op maneges, campings en in speeltuinen zijn toegestaan, net als het helpen met verspreiden van folders en huis-aan-huisbladen. Helpen bij het vakken vullen mag ook al.

15 jaar

Wie 15 wordt, mag al iets meer werk doen. Fabriekswerk en werk met giftige stoffen zijn nog steeds uitgesloten, net als werken in horecagelegenheden waar alcohol wordt geserveerd. Maar sommige klusjes waar je als 13- of 14-jarige alleen maar mee mocht helpen, mag je als 15-jarige zelfstandig doen. Zo mag je op die leeftijd zelfstandig avondkranten of folders bezorgen, en ook zelfstandig vakken vullen.

Het grootste voordeel als 15-jarige is misschien wel dat je meer uren mag maken, en dat je voor die uren meer betaald krijgt. Met de leeftijd stijgt ook het minimumloon. In een vakantieweek mag je 40 uur per week draaien, tegenover 35 uur voor de 13- en 14-jarigen. Je mag bovendien tot negen uur ’s avonds doorwerken.

16 en 17 jaar

Een 16-jarige is al bijna volwassen, en mag dus ook volwassen werk doen. Maar niet alles: giftige stoffen en lawaaiige omgevingen zijn nog steeds een no-go. Maar veel andere gevaarlijke baantjes, zelfs werken met vuurwerk, mogen wél, als er maar voldoende toezicht is.

Vanaf je zestiende jaar mag je ook ochtendkranten bezorgen, en werken op plekken waar alcohol wordt geschonken. Wel moet je op deze leeftijd nog opletten met werktijden: inclusief school mag je maximaal negen uur per dag aan het werk zijn. Dat is leuk in de vakantie, maar maak goede afspraken voor daarna.