Nieuws/Financieel
2253918
Financieel

Blendle slachtoffer van Spaanse hack

Amsterdam - De gegevens van een 1272 gebruikers van onlineknipseldienst Blendle zijn in verkeerde handen gekomen na een hack bij een Barcelonese it-dienstverlener Typeform. Het gaat om gebruikers die hadden deelgenomen aan enquetes die Blendle met behulp van een product van Typeform had uitgezet.

Bij de hack zijn onder andere antwoorden op een aantal enquetevragen buitgemaakt. In 58 gevallen zijn ook mailadressen en telefoonnummers gelekt. Betaalgegevens en data over artikelen die gebruikers hebben gelezen zouden niet op straat zijn komen te liggen. Blendle gebruikt voorlopig geen vragenlijsten meer van Typeform en heeft de Autoriteit Persoonsgegevens op de hoogte gesteld, schrijft het.

De gebruikers zijn dinsdag per mail op de hoogte gesteld en er nog maar eens op gewezen om voorzichtig om te gaan met ‘verdachte emailactiviteit’. Blendle heeft nog niet inhoudelijk gereageerd op een verzoek om een reactie.

Gegevens kiezers in Tasmanië

In het Verenigd Koninkrijk zijn bij dezelfde hack, waarbij begin mei een backup van Typeform is gekopieerd, gegevens van duizenden klanten van de winkelketen Fortnum & Mason, hotelsite Travelodge, onlinebank Monzo en de Liberal Democrats te grazen genomen, melden Britse media. Ook de kiescommissie in Tasmanië meldt dat gegevens van kiezers zijn blootgesteld.

De hack heeft volgens de website van Typeform op 3 mei plaatsgevonden en werd 27 juni ontdekt en voorlopig gedicht.