Nieuws/Financieel
2254413
Financieel

Tweederde mkb’ers met derivaat heeft nu compensatie

Einde malaise swaps in zicht

Bankiers maken eindelijk tempo met derivatendossiers.

Bankiers maken eindelijk tempo met derivatendossiers.

Er komt eindelijk zicht op een einddatum voor de slepende problematiek met rentederivaten voor mkb’ers. Banken hebben zo’n tweederde van de 21.846 gedupeerden nu een voorschot of definitieve compensatie aangeboden.

Bankiers maken eindelijk tempo met derivatendossiers.

Bankiers maken eindelijk tempo met derivatendossiers.

Een halfjaar geleden stond deze teller nog op slechts een kwart. Rabobank en ABN Amro, de twee banken die tussen 2011 en 2014 de meeste renteswaps aan ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf verkochten, zijn optimistisch over de kans om al hun betrokken mkb-klanten eind dit jaar een vergoeding te hebben aangeboden.

Het totaal uitgekeerde compensatiebedrag is opgelopen van €252 miljoen eind vorig jaar tot €768 miljoen nu, zo blijkt uit een rondgang bij vijf van de zes betrokken banken. Deutsche Bank zegt als bijkantoor van het Duitse moederbedrijf geen bedragen te kunnen openbaren. Een woordvoerder stelt dat bijna alle 1138 mkb-klanten een compensatieaanbod is gedaan.

Hiermee lijkt de vaart er eindelijk in te komen met het oplossen van de derivatenproblematiek. Na drie jaar van aanmodderen waarin banken volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hun eigen belang vaak vooropstelden bij het berekenen van compensatie, stelde een onafhankelijke commissie in 2016 een uniform herstelkader op.

Tot grote ergernis van de politiek en vele belangenorganisaties voor gedupeerden, meldde de AFM in december nieuwe vertraging. Het kader was nogal complex en banken zouden niet alle klantgegevens kunnen terugvinden. Nog altijd zijn niet alle dossiers compleet.

Van alle mkb’ers die in aanmerking komen voor compensatie, heeft slechts 12% een definitief aanbod ontvangen. Een halfjaar terug was dit percentage nul. SNS en Van Lanschot zeggen deze klus te hebben voltooid. De banken maakten respectievelijk €21,5 miljoen en €11,5 miljoen aan 76 klanten en 392 klanten over.

Wel krijgen steeds meer mkb-ondernemers inmiddels via voorschotten geld terug. Rabobank maakte tot nu toe €362 miljoen over aan 7780 van de 10.633 betrokken klanten. Dit was eind vorig jaar nog €230 miljoen. Het aantal klanten dat het voorschot weigert noemt de bank ‘klein’. Bij ABN Amro groeide de uitbetaalde voorschotten in een halfjaar tijd van €169 naar €260 miljoen, waarmee ruim de helft van het gereserveerde bedrag voor compensatie is uitgekeerd.

ABN Amro zegt dat alle 7079 betrokken mkb-klanten nu een voorstel voor een voorschot op zak hebben. Zeshonderd van hen hebben een definitief compensatiebedrag aangeboden gekregen. Zo’n andere 1600 anderen kunnen ‘op korte termijn’ een brief met daarin het eindvoorstel van ABN Amro verwachten. „Wij stellen alles in het werk om alle klanten voor het einde van het jaar duidelijkheid te bieden”, aldus een zegsman.

ING, die met 1251 mkb-klanten de lijst aanvoert van het lijstje met overige banken die ooit uiterst complexe renteswaps bij mkb-leningen verkochten, heeft aan 1048 gedupeerden een aanbod voor een voorschot gestuurd. Van hen heeft 622 dit aanbod geaccepteerd. Ook hier wordt benadrukt dat ‘alle inspanningen erop zijn gericht om alle klanten in 2018 een passend aanbod te doen voor compensatie’.

Mkb’ers lieten zich enkele jaren terug zonder goede kennis van zaken rentederivaten bij euriborleningen aansmeren als ultieme bescherming tegen een verwachte rentestijging. Toen de rente door het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) begon te dalen, werden met name ondernemers met ‘exotische derivaten’ geconfronteerd met hoge extra kosten.

Toch is niet iedereen even vrolijk gestemd over de vaart die eindelijk gemaakt lijkt te worden. Adviseur Frank Wijn van Wijn Bancair Advies meent dat banken berekeningen blijven maken op basis van onjuiste klantgegevens. Hij zegt regelmatig rekenfouten te zien van €10 tot soms duizenden euro’s. De Kamer moet van hem een nieuw herstelkader opstellen.

De AFM komt ‘voor het zomerreces’ met een nieuwe tussenrapportage over de mkb-derivaten. Een woordvoerder wil niet ingaan op de vraag of de AFM zich in de berekende cijfers herkent: „Eerst informeren wij de Kamer.”