Nieuws/Financieel
2255756
Financieel

Beursslot: VolkerWessels onderuit op lager Damrak

Rogier San Giorgi, Senior Exchange Traded Solutions Sales bij BNP Paribas, luidt de gong voor de Hollandse Aandelenavond.

Rogier San Giorgi, Senior Exchange Traded Solutions Sales bij BNP Paribas, luidt de gong voor de Hollandse Aandelenavond.

Amsterdam (DFT) - De Amsterdamse beurs is woensdag met een bescheiden verlies gesloten. De bouwers BAM en VolkerWessels zagen hun koersen duikelen vanwege problemen bij de aanleg van de nieuwe zeesluis bij IJmuiden. Ook kabelconcern Altice was uit de gratie op het Damrak. De telecomconcerns KPN en Veon werden wel omarmd door beleggers.

Rogier San Giorgi, Senior Exchange Traded Solutions Sales bij BNP Paribas, luidt de gong voor de Hollandse Aandelenavond.

Rogier San Giorgi, Senior Exchange Traded Solutions Sales bij BNP Paribas, luidt de gong voor de Hollandse Aandelenavond.

De AEX-index sloot 0,2% lager op 549,22 punten. De Midkap eindigde 0,8% in de min op 759,69 punten. De koersenborden in Londen (-0,3%) en Frankfurt (-0,2%) kleurden eveneens rood, terwijl Parijs 0,1% won.

Beleggers moesten het vandaag doen zonder richtinggevend nieuws van Wall Street. De beurzen in New York waren namelijk gesloten vanwege de viering van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag.

Macro-econoom Stefan Koopman (Rabobank) blikte alvast vooruit naar de belangrijke banencijfers die vrijdag verschijnen in de Verenigde Staten. De algemene verwachting is dat er vorige maand 195.000 banen zijn bijgekomen. „De focus zal echter vooral op de loongroei liggen. Als die uitkomt op 0,3% in juni en 2,8% op jaarbasis, dan geeft dat de Federal Reserve steun om de rente in september opnieuw te verhogen”, aldus de Rabobank-econoom.

Volgens Koopman zou een iets lagere loonstijging en een banengroei van 195.000 het ideale scenario voor aandelenbeleggers zijn. „Dan kan er druk op de Fed ontstaan om het rustiger aan te doen met het verhogen van de rente.”

In de AEX was KPN de grootste stijger met een plus van 1,5%. Het telecomconcern won dinsdag al 2,5% na een opgewekt rapport van zakenbank Morgan Stanley. Effectenhuis Bernstein liet zich vandaag positief uit over de voorspelbare kasstroom en de leiding van KPN.

Supermarktconcern Ahold (+1,2%) en vastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield (+1,3%) waren ook in trek. Unilever (+0,5%) en ING (+0,3%) hielden de schade voor de AEX eveneens beperkt.

Altice stond onderaan bij de hoofdfondsen met een verlies van 5,3%. Het kabel- en telecomconcern is niet van plan zijn Franse onderdeel SFR van de hand te doen, zei topman Alain Weill tegen de Franse zakenkrant Les Echos. Lampenmaker Signify (-2,1%), speciaalchemieconcern DSM (-1,4%) en chipmachinefabrikant ASML (-1,3%) waren andere opvallende dalers in de AEX.

Galapagos leverde 1,5% in. Zakenbank Goldman Sachs verlaagde het koersdoel voor het biotechnologieconcern van €104 naar €95 bij een ongewijzigd koopadvies. De onenigheid van Galapagos met AbbVie over de ontwikkeling van een medicijn tegen taaislijmziekte deed de koers van de onderneming uit Leiden de afgelopen dagen bepaald geen goed.

In de Midkap ging BAM 3,7% omlaag. De bouwer meldde een extra kostenoverschrijding van circa €30 miljoen op de aanleg van de zeesluis bij IJmuiden. Branchegenoot VolkerWessels schrijft er €31,5 miljoen extra op af. Rijkswaterstaat meldde dat de bouw van de zeesluis, de grootste ter wereld, 27 maanden langer gaat duren. BAM en VolkerWessels schreven eerder al meer dan €100 miljoen af op het project. Beleggers reageerden teleurgesteld en bezorgden het aandeel VolkerWessels een koersdreun van 10,4%.

TomTom ging 4,5% achteruit. Het navigatieconcern kwam eerder deze week ook al onder druk door twijfels bij beleggers of technologiegigant Apple op termijn klant blijft bij de onderneming uit Amsterdam.

HeadFirst Source Group steeg 2,8% op de lokale markt. De arbeidsbemiddelaar koopt branchegenoot Myler van investeerder H2 Equity Partners. Door de deal verhoogt HeadFirst zijn prognoses voor dit jaar. Grootaandeelhouder Value8 koerste 0,4% hoger.

Veon werd 3,3% meer waard. Daarmee is de beurskoers van het voormalige Vimpelcom de afgelopen twee dagen al met 17% opgelopen. Beleggers reageerden positief op de aankondiging dat het in Amsterdam gevestigde telecomconcern zijn belang van 50% in het Italiaanse Wind Tre voor bijna €2,5 miljard verkoopt. Veon gebruikt de opbrengst voor een overname in Pakistan en Bangladesh. In reactie op deze transacties kwamen zakenbank JPMorgan en New Street Research met koopadviezen voor het aandeel dat genoteerd is in New York en Amsterdam.