2255898
Financieel

Aantal startende bedrijven piekt

UTRECHT (ANP) - In de eerste zes maanden van dit jaar zijn meer bedrijven gestart dan in dezelfde periode in de afgelopen vijf jaar. Tegelijkertijd sloten ook meer bedrijven de deuren dan in die jaren, becijferde de Kamer van Koophandel. In beide gevallen betreft het vooral zzp'ers.

In het eerste halfjaar begonnen 106.602 bedrijven. Daar stonden 66.729 bedrijven tegenover die stopten. Per saldo groeide het aantal ondernemingen met 2,2 procent tot een kleine 1,9 miljoen. Het aantal faillietverklaringen daalde met 10 procent ten opzichte van een jaar geleden: van 1682 naar 1512.

De groei zat met name in de bouw. Daar gingen op jaarbasis 37 procent meer bedrijven van start in de eerste helft van dit jaar. In totaal kwamen 3628 bedrijven bij. Slechts 111 bouwbedrijven stopten ermee. Ook de zakelijke dienstverlening groeide flink. De detailhandel is minder in trek. Het aantal winkels kromp per saldo met 257 stuks.

Het aantal ondernemingen groeit het hardst in de provincies Noord- en Zuid-Holland. In Zeeland was de groei in het aantal startende ondernemingen op jaarbasis het hoogst.