Nieuws/Financieel
2255981
Financieel

Column: rekening houden met turbulentie

De tweede helft van het beleggingsjaar is van start gegaan. Goed moment om vast te stellen hoe het lange termijn AEX speelveld er bij ligt en waar kansen en bedreigingen schuilen.

Voor trendbeleggers is het nog altijd een groen gerand veld, maar ze moeten wel rekening houden met toenemende turbulentie. Dat maakt het beleggingsspel extra spannend. Ik zal de AEX maandchart nader voor u duiden.

Magere eerste helft

Het sentiment op de maandkaart is al geruime tijd positief, hetgeen duidelijk tot uiting komt in het koersverloop in het stijgende trendkanaal. Hogere toppen en hogere bodems sieren het speelveld boven een solide stijgende gemiddelde lijn. Vanaf de bodem op krap 516 punten wist de index de afgelopen maanden op te veren en een nieuwe aanval op de weerstand op 572,81 werd ingezet. Even werden er hogere niveaus verkend, maar verder dan 572,90 wist de index niet te klimmen. De afgelopen maand deed de markt opnieuw een poging, maar de verkoopdruk van de afgelopen weken zorgt ervoor dat het eerste half jaar van 2018 in juni met een zwarte candle werd afgesloten. Ten opzicht van de opening op 545,24 in januari heeft de index op basis van de huidige stand op 549+ dus nagenoeg niets gewonnen. De te nemen horde voor de index om de trend een duidelijke impuls te geven is overduidelijk de top op krap 573. Maar gaat dit lukken?

Positieve metingen

Op mijn Dashboard is nog altijd de UP conditie van toepassing. De koers beweegt immers boven de gemiddelde lijn, de swingteller staat op +2 en de RSI noteert boven de 50 zone. De UP conditie komt pas onder grofweg 529 in gevaar, want dan zal de swingteller in de min draaien en wordt een correctieve fase van kracht. Maar er is een witte candle nodig om daadwerkelijk de aanval op 573 te kunnen inzetten. Op moment van schrijven kleurt de maandcandle wit, dus dat is een stap in de juiste richting. Dan zijn er voor lange termijn beleggers weer instapkansen.

Aan de onderkant van het speelveld ligt de eerder genoemde bodem op 516 als vangnet voor de bulls. Niet eerder dan onder dit niveau kan een diepere correctie van start gaan richting de onderkant van het stijgingskanaal en tevens de gemiddelde lijn. De 5 zal dan wel van het bord verdwijnen.

TA coaching aanbeveling

Zoals het speelveld er thans bijligt en een opwaartse beweging aannemelijk is tussen 516 steun en 573 weerstand, kunnen koopposities kunnen worden aangehouden door trendvolgende beleggers. Als de juli-candle wit blijft, zijn er zelfs additionele instapkansen. Mocht in de komende maanden de bullenparade haperen bij 573, dan is er opnieuw een gelegenheid om wat winsten af te romen. Tot dat moment kan de strategie “Kopen op zwakte” worden aangehouden met uiteraard het genoemde vangnet op 516 als cruciaal kantelpunt.

Disclaimer:

Nico Bakker (www..nicoprbakker.nl) is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas Markets (www.bnpparibasmarkets.nl).

De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere belegging die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk beleggersprofiel of te bespreken met uw beleggingsadviseur. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De standpunten en vooruitzichten van Bakker geven zijn technische mening weer over het betreffende item in zijn hoedanigheid als technisch analist en consultant. Zijn beloning staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in deze publicatie.