Nieuws/Financieel
2256016
Financieel

Analisten verdeeld over risico’s zeesluis IJmuiden

Amsterdam - De extra kosten die bouwers BAM en VolkerWessels moeten maken voor de realisatie van de zeesluis in IJmuiden, roept vragen op over eventuele verdere afschrijvingen. Volgens kenners van ING zijn er nog de nodige risicovolle werkzaamheden te verrichten en is het moeilijk te zeggen of de pijn nu is geleden. Ook analisten van KBC Securities bestempelen het nieuws als ,,duidelijk niet positief" maar zijn vooralsnog niet bang voor een nieuwe strop.

In december vorig jaar maakten de bouwers al bekend fors meer kosten te moeten maken. Met de maandenlange vertraging die Rijkswaterstaat dinsdag meldde lopen de extra uitgaven nu op tot meer dan 200 miljoen euro. ING wijst erop dat de kosten die dinsdag publiek werden vooral komen door de vertraging.

De bouwwerkzaamheden zouden circa halverwege zijn. ING wijst daarbij op de risico's die het afzinken van de caissons met zich meebrengen.

Te voorzichtig

Volgens KBC is de vorige afschrijving duidelijk te voorzichtig geweest. De kenners wijzen er verder op dat BAM zijn winstverwachtingen dit keer niet bijstelt. VolkerWessels heeft wel aanpassingen gedaan in zijn prognoses.

ING handhaafde het hold-advies op BAM met een koersdoel van 4,20 euro. Op VolkerWessels blijft de bank bij zijn koopadvies met een koersdoel van 28,50 euro. KBC heeft een koop-advies op BAM met een koersdoel van 6,20 euro. VolkerWessels wordt door de bank niet actief gevolgd.

Het aandeel BAM noteerde woensdag na bijna een uur handelen 4,1 procent lager op 3,38 euro. VolkerWessels stond 7,2 procent in de min op 20,08 euro.