Nieuws/Financieel
2256490
Financieel

Chinese miljardair verongelukt in Frankrijk

De verongelukte Wang Jian.

De verongelukte Wang Jian.

PARIJS (ANP/RTR/DFT) - De Chinese miljardair Wang Jian is in Frankrijk verongelukt toen hij een foto probeerde te maken. Wang viel volgens de politie in het plaatsje Bonnieux van een muur en kwam tien meter lager terecht.

De verongelukte Wang Jian.

De verongelukte Wang Jian.

Wang (57) was medeoprichter en voorzitter van het Chinese conglomeraat HNA Group, Volgens HNA was Wang, die door zakenblad Forbes op een vermogen van €1,5 miljard wordt geschat, in Frankrijk op zakenreis. Bonnieux is een schilderachtig dorpje in het Zuid-Franse departement Vaucluse.

Wang was een van de oprichters van HNA dat begon als luchtvaartmaatschappij Hainan Airlines. Dat bedrijf werd ondergebracht in HNA Group dat verder veel geld stak in onder meer vastgoed, hotels en scheepsbouw. Zo heeft het bedrijf belangen in Hilton en NH Hotels. Ook bagage-afhandelaar Swissport is van HNA. Die aankopen werden grotendeels betaald met geleend geld, waardoor HNA het afgelopen jaar weer flink wat belangen heeft moeten afstoten.

HNA laat in een verklaring weten te rouwen om het verlies van Wang. Het bedrijf noemt hem een ,,uitzonderlijk begaafd leider en rolmodel''.